Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociální práce (KPS / PSZSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PSZSP - Základy sociální práce, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický vývoj sociální práce, základní pojmy, formování sociální práce jako vědní disciplíny.2. Sociální práce v českých zemích, význam a cíle sociální práce v zemích Evropské unie.3. Etika sociální práce (lidská důstojnost a lidská práva, sociální etika, profesní etika, etika, intervence).4. Osobnost sociálního pracovníka.5. Charakteristika a komparace teoretických modelů sociální práce - psychodynamické modely, behaviorální modely, humanistické a existenciální modely, sociálně psychologické modely, systémové modely, kritické modely, postmoderní modely v teorii sociální práce.6. Metody sociální práce - charakteristika diagnostických a intervenčních metod v sociální práci.7. Sociální práce se skupinou - např. rodina a mládež, staří a zdravotně postižení občané, ústavní péče, bezdomovci, drogově závislí, gamblerství, prostituce, sociální práce s etnickými skupinami, sociální práce s lidmi ohroženými sektami, nezaměstnanými.8. Etapy sociální práce. Dokumentace v sociální práci. Lidský vztah jako základ sociální práce.9. Úskalí pomáhajících profesí.10. Individuální sociální práce, psychogeneze.11. Probační a mediační služba.12. Sociální práce na ulici (streetwork).13. Komunitní sociální práce.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s podstatou, historií, formami a vybranými teoriemi sociální práce a základními metodami, které používá. Student získá orientaci v obecných a etických principech sociální práce, v úskalích pomoci člověku v sociální interakci. Dále se seznámí se s hlavními zásadami sociální práce s jednotlivcem i skupinou a komunitou. Absolvent tohoto předmětu rozvíjí ve vztahu k profilu absolventa teoretické a dále komunikační a diagnostické kompetence.

Literatura

MATOUŠEK, O. A KOL. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-802-3.Žiaková, E. Sociální práce: Teoretická východiska a praktické kontexty. Košice: FF UPJŠ, 2010. MATOUŠEK, O., KOLÁČKOVÁ, J., KODYMOVÁ, P. Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2005. NAVRÁTIL, P. Úvod do teorií a metod sociální práce. Brno: Vyd. Marek Zeman, 2000. MATOUŠEK, O. A KOL. Základy sociální práce, 2. vydání. Praha : Portál, 2001. ISBN 978-80-7367-331-4.MUSIL, L. Cíle intervencí a dilemata pracovníků služeb sociální práce. Brno : Marek Zeman, 2001. HEPWORTH, DH., LARSEN, JA. Direct social work practice : Theory and skills. New York : Sage, 1993. ŘEZNÍČEK, I. Metody sociální práce. Praha : Slon, 1994. MAREŠ, P. Nezaměstnanost jako sociální problém. Praha : SLON, 1999. LAAN, G. VAN DER. Otázky legitimace sociální práce. Ostrava : ZSF OU, 1998. SCHMIDBAUER, W. Psychická úskalí pomáhajících profesí. Praha: Portál, 2000. HEALY, K. Social work theories in context. New York: Wiley, 2005. NOVOTNÁ, V. A SCHIMMERLINGOVÁ, V. Sociální práce, její vývoj a metodické postupy. Praha : KU, 1992. BEDNÁŘOVÁ, Z., PELECH, L. Sociální práce na ulici : Streetwork. Brno : Doplněk, 1999. SOTONIAKOVÁ, E. Teorie a metody sociální práce. Ostrava : FF OU, 2005.

Požadavky

Podmínkou pro ukončení předmětu je odevzdání semestrální práce na téma z obsahu předmětu v rozsahu cca 5 stran textu.

Garant

doc. PhDr. Maria Vašutová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Maria Vašutová, Ph.D.