Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální antropologie (KPS / SCANT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / SCANT - Sociální antropologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zrod kulturní a sociální antropologieFylogeneze člověka z pohledu sociální antropologieZrod základních kulturních a civilizačních okruhůZrod mytologií a uměníVznik prvních států a sociálních institutůVznik a vývoj některých sociálních struktur, zejména manželstvíRasové, národnostní a kulturní uspořádání nejvýznamnějších civilizačních okruhůZrod základních ideologických systémů, šamanismus, animismus, mytologické systémy a náboženské systémy ve vazbě k ekologickým a sociálním determinantámPostavení žen a dětí v různých kulturáchVývoj některých důležitých aktivit a jejich význam v kultuře - hra, práce, umění, technikaSociálně-kulturní chápání sexuality, sexuálních menšin, sexuálního násilíZákladní kulturní okruhy ve světové civilizaci a jejich vzájemné působení (2 hodiny)

Získané způsobilosti

Studenti si prohloubí teoretické poznatky z oblasti zrodu člověka a jím vytvářené kultury. Vytvoří si potřebné mezipředmětové vztahy k dalším společenským vědám. Získají schopnost chápat vyučované psychologické disciplíny v širším kontextu kultury. Budou se lépe orientovat v problematice sociální práce s etnickými menšinami.

Literatura

SOUKUP, V. Přehled antropologických teorií kultury. Praha, 2000. ISBN 80-7178-328-5.Murphy, R. F. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha, 1993. Keesing, R. M. Cultural Anthropology. New York, 1981. LÉVI-STRAUSS, C. Myšlení přírodních národů. Liberec : Dauphin, 1996. LÉVI-STRAUSS, C. Mýtus a význam. Bratislava : Archa, 1993. Budil, I. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha : Triton, 1998. Puhvel, J. Srovnávací mytologie. Praha : Lidové noviny, 1997. Copans, J. Základy antropologie a etnologie. Praha, 2001. Fraser, J. Zlatá ratolest. Praha, 1994.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Seminář bude zaměřen na konkrétní práci se studijní literaturou, zejména v oblasti fylogeneze člověka, včetně orientace v kosterních a industriálních nálezech, dále práce s kulturními mapami, historické a aktuální rozšíření jednotlivých kultur ve světě. Studenti se seznámí s adekvátními literárními prameny a důkladně prostudují alespoň dvě publikace z uvedeného seznamu. K zápočtu odevzdají seminární práci v rozsahu 3-5 stran na vybrané téma ze sociální antropologie.

Vyučující

PhDr. Jan Nevřala