Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KPS / SOCOY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / SOCOY - Sociologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je sociologie - přehled definic a obsahových určení; pojmy "věda" a "společnost". Obecná sociologie, různá pojetí obecné sociologie.2. Společnost jako realita a systém. Sociální statika a sociální dynamika. Systém, struktura, funkce.3. Společenské skupiny. Klasifikace společenských skupin, jejich charakteristiky. Skupinové procesy. (2 hod.)4. Sociální stratifikace. Kasty a stavy, třídy a vrstvy, elita a masy.5. Sociální stratifikace české společnosti dějinný vývoj a výsledky výzkumů.6. Jedinec a společnost. Postavení člověka ve společnosti - spor o lidskou podstatu a přirozenost. Socializace. Pozice a role. Sociální mobilita. (2 hod.) 7. Integrace a dezintegrace společenských systémů. Diferenciace, konsensus a konflikt.8. Anomie, deviantní chování, sociální kontrola, Nezamýšlené důsledky sociálního jednání.9. Stát, moc a politika.10. Politické strany a politická hnutí. Společenské instituce a občanská společnost. (2 hod.)

Získané způsobilosti

Student se dokáže orientovat v pluralitě teoretických přístupů sociologie a osvojí si zásadní informace o společenských subsystémech. Získá přehled o nejdůležitějších sociologických koncepcích a jejich představitelích. Po absolvování tohoto předmětu budou studenti schopni komplexně uvažovat o formách lidských seskupení - od malé skupiny ke společnosti - jakožto prostoru fungování lidského jedince. Z hlediska profilových kompetencí student získá především základy teoretických, výzkumných kompetencí.

Literatura

Šubrt, J. Postavy a problémy soudobé teoretické sociologie. Praha, 2001. Berger, P. L., Luckmann, T. Sociální kontrukce reality. Pojednání o sociologii vědění. Brno, 1999. Giddens, A. Sociologie. Praha, 1999. ŠUBRT, J. a kol. Soudobá sociologie I. Praha : Karolinum, 2007. Machonin, P. a kol. Československá společnost. Sociální analýza sociální stratifikace. Bratislava, 1969. Keller, J. Dějiny klasické sociologie. Praha: SLON, 2005. BECK, U., BECK-GERNSHEIM, E. Individualization : Institutionalized individualism and its social and politcal consequences. London : Sage, 2002. Thompson, K. Klíčové citace v sociologii. Hlavní myslitelé, pojmy a témata. Brno, 2001. Weber, M. Metodologie, sociologie a politika. Praha, 1998. Mills, Ch. W. Mocenská elita. Praha: Orbis, 1966. Bauman, Z. Myslet sociologicky. Netradiční uvedení do sociologie. Praha, 1996. BECK, U. Riziková společnost. Praha : SLON, 2004. Sociologické školy, směry paradigmata. Praha, 2000. Sociologický časopis. MACIONIS, J. J., PLUMMER, K. Sociology : A global introduction. Harlow : Prentice Hall, 2002. Parsons, T. Společnosti. Vývojové a srovnávací hodnocení. Praha, 1971. Merton, R. K. Studie ze sociologické teorie. Praha, 2000. Velký sociologický slovník I., II. Praha, 1996.

Požadavky

Zpracování seminární práce (referátu) na zadané-zvolené téma a její presentace v semináři. Diskuse k tématu referátu při udělení zápočtu. K zápočtu student předloží seznam prostudované literatury.

Garant

PhDr. Petr Saforek