Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie (KPS / SOPSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / SOPSY - Sociální psychologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj chápání předmětu sociální psychologie.2. Socializace: sociální evoluce člověka, základní sociální determinanty, ontogeneze, jednotlivé fáze a klíčová období v socializaci člověka. Sociální učení a jeho mechanismy. Sociální motivace.3. Sociální normy a klasifikace, osvojování si sociálních norem,vztah k normám.4. Sociální interakce.5. Sociální percepce, percepční facilitace a percepční inhibice.6. Percepce kulturních hodnot a atributů, sociální percepce barev.7. Percepce a posuzování jiných osob. Atribuční teorie. Teorie vzájemné atraktivity.8. Teorie komunikace, základní komunikační systémy a jejich vztahy.9. Expresivní komunikace, srovnávací etologické aspekty komunikace a řízení.10. Různé komunikační struktury a systémy.11. Psychologická teorie sociální skupin.12. Struktura a dynamika malých sociální skupin. Sociální koakce, kooperace a kompetice.13. Sociální postoje, jejich vytváření a změna. Hodnoty. Přijímání odpovědnosti a prosociální chování.

Získané způsobilosti

Student si osvojí vědomosti o sociální podmíněnosti lidské psychiky mikro a makrosociálními strukturami do nichž se narodí a v nichž prožije svůj život. Orientuje se v mechanismech myšlení, cítění a chování člověka v interakcích s jinými lidmi, v charakteristikách interpersonálního chování a vztahů. Naučí se chápat a posuzovat osobnost člověka v dynamice sociálního kontextu. Z hlediska profilových kompetencí student získá především základy teoretických a komunikačních kompetencí.

Literatura

Čížková, J. Přehled sociální psychologie. Olomouc: UP, 2001. Výrost, J., Slaměník, I. Sociální psychologie. Praha: ISV, 1997. NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. Praha : Academia, 2004. Hayesová, N. Základy sociální psychologie. Praha, 1998. Výrost, J., Slaměník, I. Aplikovaná sociální psychologie I. Praha, 1998. Výrost, J., Slaměník, I. Aplikovaná sociální psychologie II. Praha: Grada, 2001. Výrost, J., Slaměník, I., Komárková R. Aplikovaná sociální psychologie III: sociálněpsychologický výcvik. Praha: Grada, 2001. Oskamp, S. Applied Social Psychology. New Jersey: Englewood Cliffs, 1984. Křivohlavý, J. Já a ty. Praha: Avicenum, 1986. Plaňava, I. Jak spolu mluvíme. Brno: MU, 1992. Matoušek, O., Kroftová, A. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 1998. Bělohlávek, F. Organizační chování. Olomouc: Rubico, 1996. Hartl, J. Psychologický slovník. Praha, 1994. Atkinsonová, R. L. a kol. Psychologie. Praha: Victoria Publishing, 1995. Černoušek, M. Psychologie životního prostředí. Praha: Karolinum, 1992. Adler, A. Smysl života. Praha: Portál, 1995. Freedman, J. L. Social Psychology. New Jersey, 1991. Baron, R. A., Byrne, D. Social Psychology. Boston: Alyn and Bacon, 1996. Kollárik, T. Sociálna psychológia. Bratislava: UK, 2005. Řezáč, J. Sociální psychologie. Brno: Paido, 1998. Nevřala, J. Sociální psychologie pro učitele. Ostrava: FF OU, 1996.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, zpracování seminární práce, plnění dílčích úkolů.

Garant

doc. PhDr. Helena Záškodná, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Helena Záškodná, CSc.Mgr. Michaela Pečtová, Ph.D.