Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie (KPS / SPSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / SPSY - Sociální psychologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět, historie a metody sociální psychologie2. Sociální poznávaní, medziosobní percepce, atribuční procesy, sociální schémata3. Sociální komunikace, verbální a neverbální komunikace, asertivní komunikace4. Sociální normy a klasifikace, osvojování si sociálních norem, vztah k normám5. Sociální percepce, percepční facilitace a percepční inhibice6. Struktura a dynamika malých sociálních skupin. Sociální kooperace a kompetice7. Sociální postoje, vztah postojů a chování, utváření a změny postojů. Hodnoty.8. Interpersonální přitažlivost, atraktivita, dimenze blízkých vztahů9. Agresívní chování, typy agrese, příčiny a činitelé agresívního chování10. Prosociální chování, altruizmus, empatie11. Skupinový vliv, sociální facilitace a zahálení, konformita, skupinová polarizace12. Identita v sociální psychologii, sebasystém, vztah k vlastnímu já.13. Makrosociální jevy, psychologie masových jevů, mezikulturní psychologie.

Získané způsobilosti

Student zvládne základní poznatky o sociální podmíněnosti lidské psychiky mikro a makrosociálními strukturami, do nichž se narodí a v nichž stráví celý život. Orientuje se v charakteristikách interpersonálního chování a vztahů. Student se naučí chápat a posuzovat osobnost člověka v dynamice sociálního kontextu. Získání těchto kompetencí je velmi důležité pro odborníka v oblasti managementu. Z hlediska profilových kompetencí student získá především základy teoretických a komunikačních kompetencí.

Literatura

VÝROST, J., SLAMĚNÍK, I. (Eds.). Aplikovaná sociální psychologie. I, II, III. Praha: Portál, 1997 - 2002. Čížková, J. Přehled sociální psychologie. Olomouc : UP, 2001. Nakonečný, M. Sociální psychologie. Praha: Academia, 2009. VÝROST, J., SLAMĚNÍK, I. (eds.). Sociální psychologie. Praha: Grada, 2008. Atkinsonová, R. L. a kol. Psychologie. Praha: VP, 1995. Kollárik, T. Sociálna psychológia. Bratislava: UK, 2005. Řezáč, J. Sociální psychologie. Brno: Paido, 1998. Hewstone, M., Stroebe, W. (Eds.). Sociální psychologie. Moderní učebnice sociální psychologie. Praha: Portál, 2006. Nevřala, J. Sociální psychologie pro učitele. Ostrava: FF OU, 1996. Fialová, L., Pobořil, M. Sociální psychologie (studijní opora). Ostrava: FF OU, 2002. Hayesová, N. Základy sociální psychologie. Praha, 1998.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, zpracování písemné seminární práce podle požadavků uvedených v náplni seminářů. Úspěšné absolvování předmětu obsahuje i prezentaci zvoleného tématu na semináři ve stanoveném termínu a úspěšné vykonání písemného testu.

Vyučující

PhDr. Viktória Kopuničová, PhD.PhDr. Viktória Kopuničová, PhD.