Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ-část-Sociální práce a soc. politika (KPS / SZB1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / SZB1K - SZZ-část-Sociální práce a soc. politika, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociální politika, její vymezení a pojetí, subjekty a objekty sociální politiky, vztahsociální politiky a sociální práce.2. Cíle, principy, funkce a nástroje sociální politiky.3. Role státu v sociální politice, podstata, příčiny vzniku a fungování sociálního státu,typologie a funkce sociálního státu, krize sociálního státu. Stát a občanská společnost,.4. Sociální politika ČR, proces transformace sociální politiky, Sociální doktrína Českérepubliky a její význam v sociální politice, státní sociální politika a sociální politikakrajů a obcí, sociální politika nestátních neziskových organizací.5. Sociální politika ČR a hlavní sociální problémy (chudoba, sociální vyloučení,nezaměstnanost).6. Sociální zabezpečení, jeho vymezení, základní faktory a principy, financování,sociální zabezpečení v ČR.7. Politika zaměstnanosti a vzdělávací politika, jejich vymezení, cíle a nástroje.8. Zdravotní, bytová a rodinná politika, jejich vymezení, cíle a nástroje.9. Aktuální legislativa v oblasti sociální politiky a sociálního zabezpečení.10. Sociální práce jako obor, činnost a profese v historii a současnosti.11. Poslání, cíle a základní paradigmata sociální práce, vztah k jiným disciplínám.12. Přehled vybraných teorií sociální práce (behaviorální teorie, logoterapie, teorie rolí,systemický přístup).13. Sociální pracovník, jeho profesní a etické kompetence.14. Sociálně patologické jevy v dnešní české společnosti, jejich příčiny a možná řešení.15. Sociální problémy etnických menšin a migrantů.16. Sociální práce se starými lidmi (definice stáří, specifika seniorské populace, přístupyv sociální práci).17. Sociální práce s individuálním klientem a se skupinou (diagnostické a intervenčnímetody).

Získané způsobilosti

Teoretické kompetence v oblasti psychologie a poradenství. Získané kompetence: teoretické (analýza, syntéza) a komunikační (prezentace, argumentace).

Literatura

viz sylabus KPS/APSZ2.

Požadavky

Předložit portfolio odborných praxí.