Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metody sociální práce 2 (KPS / TMSP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / TMSP2 - Teorie a metody sociální práce 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metody sociální práce - úvod, historický exkurz do oblasti vývoje metod sociální práce,2. Diagnostické metody v sociální práci3. Intervenční metody v sociální práci 4. Individuální sociální práce - zahájení případové práce, typy intervencí, metody a etapy individuální sociální práce5. Sociální práce se skupinou - vymezení sociální práce se skupinami, typologie skupin v sociální práci, metody sociální práce se skupinou, etapy sociální práce se skupinou6. Sociální práce s rodinou - důvody zahájení sociální práce s rodinou, porozumění situaci rodiny, metody sociální práce s rodinou, etapy sociální práce s rodinou7. Sociální práce s komunitou - vymezení pojmu komunita a komunitní práce, historie a vývoj komunitní práce.funkce komunitní práce, modely komunitní práce. etapy komunitní práce.8. Case management9. Krizová intervence10. Terénní sociální práce a streetwork11. Diferenciace metod sociální práce vzhledem k typologií sociálních služeb12. Supervize v sociální práci13. Závěrečná rekapitulace učiva

Získané způsobilosti

Student si rozvíjí dovednost aplikace teoretických poznatků v rámci sociální práce s jednotlivcem, skupinou i komunitou. Student se naučí diferencovat dílčí metody sociální práce, prohlubuje si dovednost kritického myšlení a reflexe sociální reality, ve které se odehrává sociální práce. Student získá dovednosti sociálně diagnostické (příprava anamnézy, analýza sociálních potřeb klienta, definice problému, identifikace zdrojů i rizik), osvojí si dovednosti a postupy sociální intervence.

Literatura

Matoušek, O. a kol. Metody a řízení sociální práce. Praha, 2003. CHARVÁTOVÁ, D. Metody sociální práce. Praha : SPN, 1990. Řezníček, I. Metody sociální práce. Praha, 1994. MATOUŠEK, O., KOLÁČKOVÁ, J., KODYMOVÁ, P. Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2005. MUSIL, L. Cíle intervencí a dilemata pracovníků služeb sociální práce. Brno : Marek Zeman, 2001. Mareš, P. Nezaměstnanost jako sociální problém. Praha, 1994. Kubelková, M. a Pilař, J. Obecně prospěšné práce: Nové zkušenosti. Sociální politika, č.11, s. 8. 2000. Ouvědníčková, L. Probační a mediační služba jako nově vznikající oblast sociální práce. Sociální politika, č.4, s. 7 - 10. 2000. BEDNÁŘOVÁ, Z., PELECH, L. Sociální práce na ulici : Streetwork. Brno : Doplněk, 1999. Pichaud, C. a Thareauová, J. Soužití se staršími lidmi. Praha, 1998. Záškodná, H. a kol. Společenské minority a sociální práce. České Budějovice, 2000.

Požadavky

Podmínkou pro ukončení předmětu je aktivní účast v seminářích, kterou student doloží písemnou přípravou podkladů pro diskusi v seminárních skupinách. Předmět je ukončen ústní zkouškou.

Vyučující

PhDr. Viera Vavrečková, PhD.PhDr. Viera Vavrečková, PhD.