Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociologie (KPS / UVDSG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / UVDSG - Úvod do sociologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Proč je sociologie v studijním programu sociální práce? Okolnosti a příčiny vzniku sociologie. 2. Dvojí reakce - A. Comte a K. Marx; základní postuláty jejich sociologie. 3. Předchůdci sociologie - Platón, Aristoteles, Machiavelli, utopické teorie, teorie společenské smlouvy (J. Locke, T. Hobbes, J. J. Rousseau), osvícenství, C. H. Saint-Simone.4. Druhá generace otců zakladatelů (H. Spencer, L. Ward, F. Tönnies). Tzv. "malé směry" druhé poloviny 19. stol.5. Émile Durkheim a Max Weber.6. Sociologie V. Pareta. G. Simmel a formální sociologie.7. Americká sociologie I - počátky, chicagská škola, W. I. Thomas, F. Znaniecki, P. Sorokin, P. F. Lazarsfeld a kvantitativní výzkum, funkcionální strukturalismus - T. Parsons, R. K. Merton.8. Americká sociologie II - Ch. W. Mills a teorie konfliktu. Americká sociologie do 60.let 20.stol - rozvoj interpretativního paradigmatu.9. Frankfurtská škola a marxismus po Marxovi.10. Francouzská sociologie 20.století - (R. Aron, A. Touraine, P. Bourdieu, M. Foucalt, C. Levi-Strauss.11. Německá a britská sociologie 20.století - A. Giddens, N. Elias, N. Luhmann, R. Dahrendorf, U. Beck.12. Česká sociologie - historie a současnost.13. Sociologické školy, směry a paradigmata.

Získané způsobilosti

Student zná vývoj názorů na vznik a fungování "společnosti" od antiky do konce 18. století. Zná a chápe okolnosti a příčiny vzniku sociologie (průmyslová revoluce a s ní související procesy), její vývoj do současnosti. Porozumí vztahu a rozdílům mezi sociologií a sociální práci a chápe význam sociologie pro sociální práci. Rozvíjí a upevňuje teoretické kompetence; získá znalosti a dovednosti umožňující reflektovat sociální realitu makro úrovni.

Literatura

Keller, J. Dějiny klasické sociologie. Praha: SLON, 2005. Berger, P., L. Pozvání do sociologie. Brno: Barrister a Principal, 2003. Keller, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 2002. Cuin, Ch., H., Grealse, F. Dějiny sociologie. Praha: SLON, 2004. Thompson, K. Klíčové citace v sociologii. Hlavní myslitelé, pojmy a témata. Brno, 2001. Weber, M. Metodologie, sociologie a politika. Praha: OIKOYMENH, 1998. Šubrt, J. Postavy a problémy soudobé teoretické sociologie. Praha: ISV, 2001. Durkheim, E. Pravidla sociologické metody. Praha: VŠP, 1969. Montoussé, M., Renouard, G. Přehled sociologie. Praha: Portál, 2005. Sociologické školy, směry, paradigmata. Praha: SLON, 2000. Sociologický časopis. Jandourek, J. Sociologický slovník. Praha: Portál, 2001. Kubátová, H. Sociologie. Olomouc, FF UP, 2009. Osborne, R., Van Loon, B. Sociologie. Praha: Portál, 2002. Merton, R. K. Studie ze sociologické teorie. Praha: SLON, 2007. Velký sociologický slovník I., II. Praha: Karolinum, 1996.

Požadavky

Průběžná příprava na seminář. Zpracování konspektu zadaného textu a jeho prezentace v semináři. Dosažení stanoveného počtu bodů v zápočtovém testu.

Garant

PhDr. Petr Saforek

Vyučující

PhDr. Petr SaforekPhDr. Petr SaforekPhDr. Mgr. Tímea Trzos, PhD.