Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy metodologie a statistiky (KPS / ZAMAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / ZAMAS - Základy metodologie a statistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodologie, metoda, věda. Výzkum a typy výzkumu, projekt.2. Výzkumný problém, hypotézy, proměnné a typy proměnných.3. Populace a vzorek, náhodné a nenáhodné výběry a jejich typy.4. Měření a úrovně měření, reliabilita a validita. 5. Metody získávání dat, základní rozdělení metod.6. Rozhovor a dotazník, pozorování, experiment.7. Pojetí statistiky, popisná a induktivní statistika.8. Jednorozměrné distribuce, tabulkové, grafické a numerické vyjádření.10. Dvourozměrné distribuce, tabulkové, grafické a numerické vyjádření. 11. Statistická indukce, teoretická rozdělení, testování statistické významnosti.12. Testování rozdílů v nezávislých a závislých výběrech. 13. Testování závislosti, významnost korelace.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o problematice metodologie ve vztahu k budování vědeckého poznání. Osvojí si potřebné znalosti a dovednosti pro navržení a realizaci vlastního výzkumu a posouzení uskutečněných výzkumů. Bude způsobilý formulovat výzkumný cíl a otázky, vybrat metody sběru dat a adekvátně zvolit výzkumný soubor osob. Vytvoří si obraz o možnostech zpracování údajů, jejich interpretaci a o obsahu zprávu o výzkumu. Z hlediska profilových kompetencí student získá především základy teoretických a výzkumných kompetencí.

Literatura

CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu: základy kvantitativního výzkumu. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1369-4.FERJENČÍK, J., BAKALÁŘ, P. Úvod do metodologie psychologického výzkumu: jak zkoumat lidskou duši. Praha: Portál, 2010. WALKER, I. Výzkumné metody a statistika. Praha: Grada, 2012. Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 2011. Reichel, J. Kapitoly metodologie sociálních výzkumů. Praha: Grada, 2009. MIOVSKÝ, M. Kvalitativní přístup a metody v psychologickém výzkumu. Praha : Grada, 2006. ŠVAŘÍČEK, R., ŠEĎOVÁ, K. a kol. Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: pravidla hry. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-313-0.Valoušek, Ch, Kubicová, A. Metodologie 1. Ostrava, 2005.

Požadavky

V průběhu semestru budou mít studenti za úkol navrhnout a realizovat výzkumný projekt. Výstupem tohoto úkolu je odevzdání zprávy z jeho realizace v písemné podobě. Kromě toho v rámci samostudia se studenti seznamují s možnostmi zpracování číselných dat pomocí statistického programu. Součástí zkoušky je, kromě řešení teoretických otázek metodologie a statistiky, pochopení výstupů výsledků statistického zpracování dat.

Garant

doc. PhDr. František Baumgartner, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. František Baumgartner, CSc.doc. PhDr. František Baumgartner, CSc.