Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy statistiky a metodologie (KPS / ZASTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / ZASTA - Základy statistiky a metodologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Část metodologická:1. Vymezení pojmů: metodologie, věda, vědecké poznání2. Formální a obsahová stránka výzkumu.3. Výzkumy z hlediska úrovně poznání..4. Validita, reliabilita, objektivita výzkumných metod.5. Výzkumy z hlediska způsobů zkoumání (kvalitativní a kvantitativní).6. Metody kavalitativního výzkumu (2 lekce)Část statistická:7. Výběr, statistická a věcná hypotéza.8. Druhy stupnic a odpovídající statistické metody.9. Výzkum výskytu, odpovídající kvantitativní metody. Řešení úloh z oblastí popisnéstatistiky (míry centrální tendence, míry variability).10. Výzkum spoluvýskytu a odpovídající kvantitativní metody (korelace).11. Vybrané neparametrické statistické testy (2 hodiny)12. Vybrané parametrické statistické testy

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o problematice metodologie ve vztahu k budování vědeckého poznání. Osvojí si potřebné znalosti a dovednosti pro navržení a realizaci vlastního výzkumu a posouzení uskutečněných výzkumů. Bude způsobilý formulovat výzkumný cíl a otázky, vybrat metody sběru dat a adekvátně zvolit výzkumný soubor osob. Bude schopen statisticky zpracovat údaje, interpretovat výsledky a napsat zprávu z výzkumu. Vytvoří si obraz o možnostech statistického zpracování údajů, jejich interpretaci a o obsahu zprávy o výzkumu. Z hlediska profilových kompetencí student získá především základy teoretických a výzkumných kompetencí.

Literatura

Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost: příručka pro uživatele. Praha, 2000. Hendl, J. Úvod do kvalitativního výzkumu. Praha : Karolinum, 1997. Chráska, M. Úvod do výzkumu v pedagogice. Základy kvantitativně orientovaného výzkumu. Olomouc, 2003. Valoušek, Ch. Metodologie pro studenty psychologie. Olomouc, 1997. Valoušek, Ch, Kubicová, A. Metodologie 1. Ostrava, 2005. Gajda, V. Příklady ze statistiky. Ostrava, 1999. Ferjenčík, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha, 2000. Strauss, A., Corbinová, J. Základy kvalitativního výzkumu. Boskovice, 1999. Reiterová, E. Základy statistiky pro studenty psychologie. Olomouc, 2000.

Požadavky

Získání zápočtu je podmíněno písemným testem

Garant

doc. PhDr. František Baumgartner, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. František Baumgartner, CSc.