Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia románských jazyků (KRO / KUSRJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRO / KUSRJ - Úvod do studia románských jazyků, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do terminologie, synchronie, diachronie, chronologie.2. Vznik románské jazykovědy.3. Latina jako základ románských jazyků.4. Změny v latině lidové.5. Prameny poznání lidové latiny a nejstarších vývojových fází románských jazyků.6. Elementární uvedení do vývoje hláskové soustavy latiny.7. Změny od lidové latiny ke konkrétnímu románskému jazyku.8. Systém substantiva.9. Systém adjektiva.10. Systémy verbální.11. Ostatní systémy.12. Změny formální (materiální).13. Změny funkční.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti z oblasti srovnávacího studia románských jazyků. Osvojí si pravidla hláskového a morfologického vývoje z vulgární latiny do jednotlivých románských jazyků. Bude způsobilý provést rozbor nejstarších textů v rámci jednotlivých jazykových plánů.

Literatura

KLINKENBERG, J.-M. Des langues romanes. Bruxelles : Deboeck-Duculot, 2007. ČERNÝ, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc: Votobia, 1996. STRAKA, J. Ke vzniku a vývoji francouzského jazyka. Praha: Univeristas Carolina, 1993.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem, pro jehož udělení je nezbytnou podmínkou samostatné zpracování jedné písemné práce vztahující se k obsahu předmětu. Její zadání i rozsah stanoví vyučující předmětu.

Garant

prof. PhDr. Lubomír Bartoš, CSc.Mgr. Jana Brňáková, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Lubomír Bartoš, CSc.Mgr. Jana Brňáková, Ph.D.