Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika francouzštiny (KRO / NFSTY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRO / NFSTY - Stylistika francouzštiny, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Styl a stylistika. Stylistika jako disciplína jazykovědná.2. Subjektivní a objektivní styl. Komunikativní situace.3. Objektivní a nadindividuální slohotvorné faktory. Struktura a norma.4. Jazykové útvary a funkční styly.5. Neutrální rovina jazyka a neutrální styl.6. Smíšené konstituované styly - ukázky/rozbor.7. Funkční styly a slohové útvary francouzského jazyka a písemnictví.8. Stylistické využití jazykových prostředků různých členění.9. Fonostylistika.10. Významoslovné problémy stylistiky.11. Stylistické využití morfologických a stylistických prostředků.12. Slovosled.13. Nepravidelnosti větné stavby.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu jsou studenti seznámeni se základními pojmy stylistiky, se zařazením stylistiky jako jazykovědné disciplíny a se vztahem stylu a stylistiky k jazykovým rovinám.

Literatura

BUFFARD-MORET, B. Introduction a la stylistique. Paris: Nathan, 2000. ŠABRŠULA, J. Základy francouzské stylistiky. (nový, ještě nevydaný rukopis, (studovna FF OU). COMBETTES, Bernard. " Analyse linguistique des textes et stylistique " In : Langue Française. N° 135, 95-125, Paris : Larousse, 2002. In : Langue Française. N° 135, 95-125, Paris : Larousse, 2002. SVOBODOVÁ, J. Asymétrie des fonctions et des moyens. Publicité, phénomene stylistique. Praha: UK, 1981. KARABÉTIAN, Etienne, Stéphane. La stylistique entre rhétorique et linguistique. In : Langue française. N° 135, 133-136, Paris : Larousse, 2002. RICALENS-POURCHOT, N. Lexique des figures de styl. Paris: Armand Colin, 1998. ŠABRŠULA, J. Základy francouzské stylistiky I - III. Praha: UK, 1970.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem, který student získá za vyhovující výsledek (75% úspěšnost) v závěrečném písemném testu. Test ověří poznatky, které si student v průběhu semestru osvojil.

Garant

Mgr. Jan Lazar, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Lazar, Ph.D.