Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykové hry ve výuce cizích jazyků (KRO / NJHCJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRO / NJHCJ - Jazykové hry ve výuce cizích jazyků, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretické pojednání o jazykových hrách a zábavných výukových aktivitách (historický přehled, bibliografie apod.).2. Obecné zásady aplikace jazykových her a jiných zábavných výukových technik při výuce cizích jazyků (jejich pozitiva a negativa, uvedení a organizace, materiál atd.).3. Jazykové hry a zábavné výukové aktivity zaměřené na gramatiku.4. Simulované vyučování : ukázky praktických příkladů her a aktivit zaměřených na gramatiku, které připraví frekventanti kurzu, a jejich následný rozbor.5. Jazykové hry a zábavné výukové aktivity zaměřené na slovní zásobu.6. Simulované vyučování : ukázky praktických příkladů her a aktivit zaměřených na slovní zásobu, které připraví frekventanti kurzu, a jejich následný rozbor.7. Jazykové hry a zábavné výukové aktivity zaměřené na výslovnost.8. Simulované vyučování : ukázky praktických příkladů her a aktivit zaměřených na výslovnost, které připraví frekventanti kurzu, a jejich následný rozbor.9. Jazykové hry a zábavné výukové aktivity zaměřené na reálie.10. Simulované vyučování : ukázky praktických příkladů her a aktivit zaměřených na reálie, které připraví frekventanti kurzu, a jejich následný rozbor.11. Jazykové hry a zábavné výukové aktivity zaměřené na ústní a písemnou produkci.12. Simulované vyučování : ukázky praktických příkladů her a aktivit zaměřených na ústní a písemnou produkci, které připraví frekventanti kurzu, a jejich následný rozbor.13. Shrnutí nejdůležitějších poznatků a postřehů.

Získané způsobilosti

Na konci kurzu budou mít všichni jeho účastníci soubor her různých typů, které budou moci využít v rámci své budoucí pedagogické praxe na SŠ (eventuálně ZŠ). Studenti si osvojí schopnost analyzovat hry v učebnicích cizích jazyků, vybírat je podle potřeb žáků, adaptovat je, vytvářet možné varianty a připravovat hry nové. Rovněž budou umět hry uvést a organizovat či zhodnotit jejich pozitiva a negativa.

Literatura

DEDKOVÁ, I., BECKER, G., PAVLÍNKOVÁ, M. Jazykové hry a zábavné aktivity ve výuce francouzštiny. Ostrava: Ostravská univerzita, 2011. SILVA, H. Le jeu en classe de langue. Paris : CLE international, 2008. MATERNOVÁ, E. Monsieur Baguette enseigne le francais. Praha: Megabooks CZ, 2011. LINDSTROMBERG, S. 110 actividades para la clase de idiomas. Cambridge University Press, 2005. WATCYN-JONES, P., HOWARD-WILLIAMS, D. Grammar Games and Activities. Harlow: Pearson Education Limited, 2001. CARE, J.-M., DEBUSER, F. Jeu, langue et créativité. Les jeux dans la classe de français. Paris : Hachette, 1991. WEIS, F. Jouer, communiquer, apprendre. Paris : Hachette, 2002. ALLALI, J.-P. Petit Larousse des jeux. Paris: Larousse, 1999. Vybrané učebnice cizích jazyků.

Požadavky

Podmínkou pro získání zápočtu je:1. aktivní účast studenta na cvičeních (min. 80 %), 2. příprava všech zadaných úkolů/dílčích výstupů,3. prezentace 5 krátkých didaktických celků před fiktivní třídou - ukázky praktických příkladů her a aktivit zaměřených na daná témata,4. minimálně 75% úspěšnost u zápočtového pohovoru, při kterém na konkrétních příkladech zhodnotí pozitiva a negativa této výukové techniky.

Garant

Mgr. Iva Dedková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iva Dedková, Ph.D.