Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie terminologie (KRO / OVBJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRO / OVBJ - Teorie terminologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Terminologie a její interdisciplinární přesah. Vývoj teorie terminologie.2. Termín jako základní jednotka terminologie a jeho vlastnosti.3. Vztah mezi pojmem a termínem.4. Typy termínů.5. Tvoření termínů.6. Termín a odborná komunikace.7. Terminologie a normalizace.8. Organizace terminologické práce.9. Problémy a metody terminologické analýzy.10. Informatika a uchovávání terminologických informací.11. Terminologický záznam (heslo) a jeho náležitosti.12. Terminologie a překlad. Ekvivalence termínů.13. Závěrečné shrnutí.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s postavením termínu ve slovní zásobě jazyka, jeho tvořením, typech a vlastnostech. Získá přehled o moderních metodách práce s termíny.

Literatura

POŠTOLKOVÁ, B., ROUDNÝ, M., TEJNOR A. O české terminologii. Praha: Academia, 1983. BOZDĚCHOVÁ, I. Současná terminologie. Praha: Univerzita Karlova, 2009. Kocourek, R. Odborný jazyk a terminologie, poznámky k jejich dnešnímu studiu a funkcím. In: Odborný jazyk v podmínkách tržní ekonomiky. Praha, 1995. Sochor, K. Příručka o českém odborném názvosloví. Praha, 1955. Kocourek, R. Termín a jeho definice. Čs. Terminologický časopis, č. 4, s. 21. 1965.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem, který student získá po úspěšném absolvování testu na konci semestru. Test ověřuje znalosti látky probrané na přednáškách. Student musí dosáhnout alespoň 75% úspěšnosti.

Garant

Mgr. Zuzana Honová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zuzana Honová, Ph.D.