Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie terminologie 1 (KRO / OVBJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRO / OVBJ1 - Teorie terminologie 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Terminologie et aspects sociaux. Développement de la terminologie.2. Définition des termes et explication des notions (terminologie, terme, notion).3. Terminologie : matiere interdisciplinaire.4. Fondements de la terminologie: langue commune et langue de spécialité.5. Unité terminologique.6. Relations entre dénomination et concept (polysémie, synonymie, homonymie).7. Néologie terminologique (néonymie).8. Néologismes : aspects linguistiques, pragmatiques et sociolinguistiques.9. Méthodologie des travaux terminologiques (recherche ponctuelle, recherche thématique).10. Problemes et méthodes de l'analyse terminologique.11. Méthodes de stockage des données terminologiques.12. Fiche teminologique.13. Définition terminologique.

Získané způsobilosti

Student si osvojuje základní pojmy, získává informace o postavení termínu a terminologie ve slovní zásobě jazyka a postavení terminologie jako disciplíny v současné jazykovědě. Učí se pracovat s termíny, vyhledávat je, třídit je a vytvářet databáze termínů, glosáře, slovníky apod. Seznamuje se s moderními metodami práce s termíny.

Literatura

RONDEAU, G. Introduction a la terminologie. Québec, Gaetan Morin, 1984. CABRÉ, M.T. La Terminologie. Théorie, méthode et applications. Ottawa, 1998. ŠABRŠULA, J. Základy francouzské lexikologie. Praha: SPN, 1983. KOCOUREK, R. La langue française de la technique et de la science. Wiesbaden, 1982. DUBUC, R. Manuel pratique de terminologie. Canada, Linguatech, 2002.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem, který student získá po úspěšném absolvování testu na konci semestru. Test ověřuje znalost látky probrané na přednáškách a seminářích. Je vyžadována 75% úspěšnost.

Garant

Mgr. Zuzana Honová, Ph.D.