Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický vývoj španělského jazyka (KRS / CHVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / CHVS - Historický vývoj španělského jazyka, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné principy vývoje jazyka. Příčiny jazykových změn.2. Jazyková situace v předrománském období.3. Vulgární latina a vznik iberorománštiny.4. Germánský vliv.5. Arabský vliv.6. Intenzívní praktická část I.7. Vznik a vývoj kastilštiny.8. Období staré španělštiny.9. Období střední španělštiny.10. Klasická španělština.11. Moderní španělština a její dialekty.12. Intenzívní praktická část II.13. Intenzívní praktická část III.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen podat stručný nástin hlavních rysů vývoje španělského jazyka - fonetického, morfologického, syntaktického a lexikálního od prvních španělských literárních dokladů až po současnost. Konkrétní, vybrané texty je schopen popsat z pohledu nejdůležitějších vývojových změn.

Literatura

www.osu.cz/PortálKAVKA, S. KAVKA, S. Cesta k moderní španělštině. Ostrava: FF OU, 1998. OSTRÁ, R. Přehled vývoje románských jazyků. Praha, 1980. OSTRÁ, R. Úvod do dějin španělského jazyka. Praha: UJEP v Brně, 1967. ISBN 17-232-67.ZAVADIL, B. Vývoj španělského jazyka I. Praha: Karolinum, 1998.

Požadavky

Předmět je ukončen zkouškou, která má písemnou a ústní část. Předpokládají se znalosti v rozsahu odpřednášené látky a látky probrané na seminářích.

Garant

Mgr. José Luis Bellón Aguilera, Ph.D.Mgr. Jana Veselá, Ph.D.

Vyučující

Mgr. José Luis Bellón Aguilera, Ph.D.Mgr. Jana Veselá, Ph.D.