Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia románských jazyků (KRS / CUSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / CUSR - Úvod do studia románských jazyků, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Jazyk jako systém, znakový charakter jazyka.2. Jazyk a promluva.3. Jazykové roviny, plán fonematický, morfematický, lexikálně sémantický a syntaktický.4. Jazyk - nástroj dorozumívací, mimojazyková skutečnost, ekonomie jazyka, jazyk mluvený a psaný. 5. Metajazyk, územní a sociální rozrůzněnost jazyka (diatopie, diastratie).6. Metody zkoumání jazyka (diachronie, synchronie), srovnávací a obecná jazykověda, popisná a normativní jazykověda.7. Jazykovědné disciplíny.8. Klasifikace jazyků (genealogická, morfologická).9. Latina a románské jazyky.10. Lidová latina - charakteristické rysy: přízvuk, systém hlásek, změny souhláskové, zjednodušenísouhláskových skupin, morfologie, systém slovesné flexe, syntax, slovní zásoba.11. Vznik románských jazyků. Diferenciace lidové latiny s důrazem na iberorománštinu a iberorománskéjazyky.12. Románské jazyky. Rozšíření mimo oblast původní Románie.13. Španělština v Latinské Americe.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student obeznámen se základní problematikou románského a částečně obecného jazykovědného studia. Orientuje se v základní jazykovědné terminologii, je schopen písemnou formou definovat v češtině např. co je jazyk, promluva, jazykový znak, jazykové roviny ad. Je schopen správně zařadit románské jazyky v rámci morfologické i genealogické klasifikace, je poučen o původu španělského a dalších ropmánských jazyků, jejich rozšíření a současném stavu.

Požadavky

Předmět je zakončen písemnou zkouškou v češtině. Předpokládají se znalosti v rozsahu přednášek a základní literatury.

Garant

Mgr. Jana Veselá, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Veselá, Ph.D.