Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Galicie - reálie a jazyk (KRS / GAL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / GAL - Galicie - reálie a jazyk, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní údaje, postavení Galicie v rámci Španělska, symboly Galicie.2. Geografie, přírodní bohatství.3. Demografie - nejdůležitější tendence, rozdíly mezi městy a venkovem, významná města.4. Camino de Santiago (Svatojakubská pouť). Náboženství, mytologie, tradice.5. Santiago de Compostela.6. Historie.7. Ekonomika, průmysl.8. Zemědělství, nejdůležitější plodiny a výrobky, galicijská kuchyně.9. Politika - Xunta de Galicia, politické strany.10. Umění - hudba, malířství, architektura. Nástin literárního vývoje - význační spisovatelé a spisovatelky.11. Galicijština - její status, používání ve školách a hromadných sdělovacích prostředcích.12. Galicijština - srovnání se španělštinou, jazykový systém, hlavní rysy.13. Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Student/ka získá detailní poznatky o autonomní oblasti Galicii. Zná její historický, kulturní a společenský vývoj. Dokáže hovořit o jejím specifickém postavení v rámci Španělska, a to především ze sociolingvistického hlediska.

Literatura

HODOUŠEK, E. a kol. Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska. Praha: Libri, 1999. ELLINGHAM, M. Španělsko. Brno: Jota, 2005. VILLARES, R. Breve historia de Galicia. Madrid: Alianza Editorial, 2004. FERNÁNDEZ DEL RIEGO, F. Historia da Literatura. Vigo: Galaxia, 1984. VÁLKOVÁ, M., CHURANOVÁ, Z. Svatojakubská cesta: Severním Španělskem do Santiaga de Compostela. Praha: Karpana, 2009. nullnull

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem. Podmínkou jeho získání je 70% úspěšnost při vypracování zápočtového testu a 2-4 stránková seminární práce, kterou studenti a studentky odevzdají ve 12. výukovém týdnu. Je vyžadována 80% účast na seminářích. Test bude obsahovat látku probranou na seminářích.

Garant

Mgr. Irena Fialová, Ph.D.