Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie cestovního ruchu (KRS / GECR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / GECR - Geografie cestovního ruchu, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Geografie cestovního ruchu, předmět studia, role cestovního ruchu ve světovém hospodářství a vědních disciplínách.2. Postavení CR v národním hospodářství České republiky, jeho funkce a význam.3. Vznik a vývoj cestovního ruchu ve světě, v Evropě a České republice.4. Současné trendy rozvoje cestovního ruchu. Priority dalšího rozvoje cestovního ruchu.5. Mezinárodní organizace cestovního ruchu. Veletrhy CR.6. Druhy a formy cestovního ruchu. Organizace cestovního ruchu.7.-8.Technika služeb CR (zdroje informací, směrnice a předpisy).Vybrané odborné pojmy cestovního ruchu.9. Ubytovací služby a stravovací služby jako nedílná součást nabídky cestovního ruchu.10. Geografie cestovního ruchu ve vybraných zemích Evropy.11. Geografie cestovního ruchu ČR. Oblasti a rajonizace cestovního ruchu v České republice.12. Cestovní ruch v regionech. Hlavní faktory regionálního rozvoje ČR v oblasti CR.13. Euroregiony v ČR a rozvoj cestovního ruchu.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních pojmech z oblasti geografie cestovního ruchu a průvodcovství.

Literatura

KOLEKTIV AUTORŮ. Cestovní ruch - výkladový slovník. Praha: Ministerstvo pro místní rozvoj, 2002. HRALA, V. Geografie cestovního ruchu. Praha: IDEA SERVIS, 2005. ORIEŠKA, J. Technika služeb cestovního ruchu. Praha: IDEA SERVIS, 1999. COT Business (www.cot.cz), Lidé a země (www.lideazeme.com). Turista, Všudybyl, Země světa (www.zemesveta.cz). www.garep.cz/publikace/prumysl-cestovniho-ruchu.pdf. PETRŮ, Z. Základy ekonomiky cestovního ruchu. Praha: IDEA SERVIS, 2007.

Požadavky

Předmět je ukončen písemnou zkouškou, jejímž obsahem bude látka probraná na přednáškách a učivo ze základní literatury.Studenti na ERASMUS: požadavky jsou stejné jako pro ostatní studenty.

Garant

prof. PhDr. Lubomír Bartoš, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Lubomír Bartoš, CSc.Mgr. Lukáš Hotový