Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Profesní a jazyková etiketa (KRS / KAPRJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / KAPRJ - Profesní a jazyková etiketa, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecná charakteristika pojmů "jazyková a profesní etiketa".2. Fatická funkce jazyka.3. Zájmenné formy oslovení. Jejich postupná proměnlivost. Oslovení Seňor a Don, jeho vývoj.4. "Neosobní" formy oslovení typu Oiga, Por favor, Perdón, Perdóneme, Disculpe, Tenga la bondad, ?Sabe usted? a různé kontaktní citoslovečné formy oslovení.5. Reakce na otázku typu ?Cómo está usted? (odpovědi kladně hodnotící, neutrální, záporně hodnotící). Představování. Loučení.6. Aspekty paralingvistiky. O neverbální komunikaci. Přehled španělských gest odlišujících se od českých svým provedením.7. Španělská a česká gesta rozdílná významem a španělská gesta nevyskytující se v češtině.8. Základy španělského společenského chování v každé situaci.9. Společenské chování jako součást diplomatického protokolu.10. Přehled telefonických replik jako reakcí na různé životní situace.11. Komunikace v obchodním a administrativním prostředí.12. Španělština v profesionálním kontextu.13. Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Student umí užívat zdvořilostní obraty. Srovnává českou a španělskou zdvořilost. Je způsobilý ve španělském styku k interakci. Dokáže se vyjadřovat nepřímo v souladu se sociokulturní sférou ve Španělsku.

Literatura

BRANCOVÁ, T., JAŠEK, D., PEK, T., RESKA, J., VESELÁ, J. Španělská profesní a jazyková etiketa. Ostrava: FF OU, 2004. GELABERT, M. Diccionario de gestos con sus giros más usuales. Madrid: Edelsa, 1996. LOTKO, E. Kapitoly ze současné rétoriky. Olomouc: UP, 1997. DEVALLS, N. La etiqueta, hoy. Barcelona: Acervo, 1995. BRÁZDOVÁ, D. Zásady společenského chování v každé situaci, doma i v cizině, z diplomatického protokolu. Praha: ROAD, 1991.

Požadavky

Předmět je zakončen písemným zápočtovým testem.Po navratu ze studijniho pobytu ERASMUS vykonaní započtu.

Garant

Mgr. Maksymilian Drozdowicz, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Maksymilian Drozdowicz, Ph.D.