Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dialektologie (KRS / KBDIA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / KBDIA - Dialektologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lengua - dialecto.2. Dialectología geográfica y sociolingüística.3. Dialectalización actual del espaňol peninsular.4. Dialectología hispanoamericana, orígenes del espaňol en América.5. Influencia indígena.6. Fonética y fonología hispanoamericanas.7. Morfosintaxis hispanoamericana.8. Léxico - americanismos.9. Indigenismos - su vitalidad.10. Léxico patrimonial - arcaísmos, marinerismos.11. Extranjerismos.12. Determinación de las zonas dialectales.13. Pluralidad de normas en espaňol.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student zná základní principy dialektologickych bádání, kritéria pro definice jazyků a dialektů, současný stav dialektalizace evropské a americké španělštiny. Získá všeobecné znalosti o diatopických, diastratických a diafatických jevech, má znalosti o vlivu jednotlivých indiánských jazyků, jak substrátových, tak adstrátových na španělštinu v Americe, má znalosti o americké španělštině ve všech jazykových plánech a o konstituci lexika americké španělštiny (indigenizmy, výpůjčky z jiných jazyků, archaizmy, marinerizmy), znalosti o postupech při stanovení hranic dialektálních oblastí. Je schopen orientovat se v současných jazycích a dialektech evropské španělštiny, identifikovat amerikanizmy existující ve fonickém, morfosyntaktickém a lexikálním plánu, číst s menšími obtížemi hispanoamerické autory, kteří využívají ve svých dílech prvky americké španělštiny.Student je shopen vyjadřovat se o dané problematice ve španělštině ústní formou.

Literatura

BARTOŠ, L. Dialektologie. Ostrava: FF OU, 2005.

Požadavky

Předmět je zakončen ústní zkouškou ve španělštině, při níž se prověří znalosti získané v kontaktních seminářích/tutoriálech a samostatným studiem zadané odborné literatury. Podmínkou připuštění studenta ke zkoušce je vypracování zadaných POTů a jejich zaslání elektronickou poštou tutorovi ve stanoveném termínu.ERASMUS: Student po návratu ze studijního pobytu vykoná písemnou zkoušku ve španělštině dle obecných požadavků uvedených v sylabu předmětu.

Garant

prof. PhDr. Lubomír Bartoš, CSc.Mgr. Jana Veselá, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Lubomír Bartoš, CSc.Mgr. Jana Veselá, Ph.D.