Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický vývoj španělského jazyka (KRS / NHVSJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / NHVSJ - Historický vývoj španělského jazyka, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné principy vývoje jazyka. Příčiny jazykových změn.2. Jazyková situace v předrománském období.3. Vulgární latina a vznik iberorománštiny.4. Germánský vliv.5. -6. Arabský vliv.7. Vznik a vývoj kastilštiny.8. Období staré španělštiny.9. - 10. Období střední španělštiny.11. - 12. Klasická španělština.13. Moderní španělština a její dialekty.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o původu španělského jazyka a hlavních rysech jeho vývoje fonetického, morfologického, syntaktického a lexikálního od prvních španělských literárních dokladů až po současnost (vliv substrátových jazyků, etnografický vývoj Pyrenejského poloostrova). Bude schopen analyzovat autentické španělské texty z různých období jazykového vývoje.

Literatura

KAVKA, S. Cesta k moderní španělštině, Učební texty. Ostrava: FF OU, 1998. PENNY, R. A history of the Spanish Language. Cambridge: C.U.P., 1993. LAPESA, R. Historia de la lengua espaňola. Madrid: Gredos, 1997. PAVLÍČKOVÁ, A. Historia y desarrollo de la lengua espaňola. České Budějovice: PF ČB, 1991. GILI GAYA, S. Nociones de gramática histórica espaňola. Barcelona: Bibliograf, 1980. ZAVADIL, B. Vývoj španělského jazyka I, II. Praha: Karolinum, 1998.

Požadavky

Předmět je ukončen zkouškou, která má písemnou a ústní část. Předpokládají se znalosti v rozsahu přednášek, látky procvičené na cvičeních a doporučené literatury. Zkouška probíhá ve španělštině.Požadavky na studenta, který předmět absolvuje v rámci svého pobytu Erasmus v zahraničí: vykonání zkoušky po návratu.

Garant

prof. PhDr. Lubomír Bartoš, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Lubomír Bartoš, CSc.Mgr. Jan Mlčoch, Ph.D.Mgr. Jan Mlčoch, Ph.D.