Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikografický seminář 1 (KRS / NNLE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / NNLE1 - Lexikografický seminář 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je to lexikografie a co je to slovník.2. Typy slovníků I.3. Typy slovníků II.4. Makrostruktura slovníku.5. Mikrostruktura slovníku.6. Definice.7. Slovníky Španělské královské akademie.8. Výkladové slovníky.9. Elektronické slovníky a korpusy.10. Historie španělské lexikografie.11. Překladové slovníky.12. Slovníky amerikanismů.13. Španělská a česká lexikografie dnes.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student seznámen s různými typy slovníků, dokáže s nimi pracovat a vytěžit z nich maximum informací.

Literatura

CÓRDOBA RODRÍGUEZ, F. Introducción a la lexicografía espaňola. Olomouc: Univerzita Palackého, 2001. MEDINA GUERRA, A. M. (coord.). Lexicografía espaňola. Barcelona: Ariel, 2004. MARTÍNEZ DE SOUSA, J. Diccionario de lexicografía práctica. Barcelona: Bibliograf, 1995. SECO, M. Estudios de lexicografía espaňola. Madrid: Gredos, 2003. HAENSCH, G. La lexicografía. De la lingüística teórica a la lexicografía práctica. Madrid: Gredos, 1982. HAENSCH, G. Los diccionarios del espaňol en el umbral del siglo XXI. Salamanca: Ediciones Universidad de Salamanca, 1997. PORTO DAPENA, J. A. Manual de lexicografía práctica. Madrid: Arco/Libros, 2002.

Požadavky

Předpokladem pro přistoupení ke zkoušce je zpracovávání průběžných úkolů, 80% aktivní účast na seminářích a vypracování seminární práce v rozsahu 5-7 stran, kterou student/ka následně přednese v hodině. U ústní zkoušky student/ka prokazuje znalosti v rozsahu seminářů a zadané literatury.Požadavky pro studenty a studentky na Erasmu:Student/ka po návratu ze svého studijního pobytu odevzdá seminární práci. Po schválení práce vyučující student/ka vykoná zkoušku dle obecných požadavků v sylabu.

Garant

Mgr. Irena Fialová, Ph.D.