Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociolingvistika - ŠJ (KRS / NSOCS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / NSOCS - Sociolingvistika - ŠJ, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. El concepto de la sociolingüística. Sociolingüística aplicada.2. La variación lingüística.3. La variación sociolingüística.4. La conciencia sociolingüística.5. El cambio lingüístico.6. La competencia sociolingüística.7. Bilingüismo - diglosia.8. Otros aspectos del bilingüismo.9. Lenguas en contacto.10. Lenguas pidgin, lenguas criollas y mezcla de lenguas.11. Lenguas en contacto en Espaňa.12. Planificación lingüística.13. Presentación de los trabajos.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student informován o vzniku této disciplíny, má základní znalosti o sociolingvistických metodách, orientuje se v chronologii vývoje oboru od 50. let 20. století po současnost a získal přehled o některých zásadních pracích a poznatcích ze sociolingvistiky španělštiny. Je schopen vyjadřovat se k dané problematice souvisle a s použitím adekvátní odborné terminologie písemnou formou.

Literatura

MORENO FERNÁNDEZ, F. Principios de sociolingüística y sociología del lenguaje. Barcelona: Ariel, 2005. ROTAETXE, K. Sociolingüística. Madrid: SINTESIS, 1988. ETXEBARRIA AROSTEGUI, M. La diversidad de lenguas en Espaňa. Madrid Espasa-Calpe, 2002. SALA, M. Lenguas en contacto. Madrid: Gredos, 1998. GARCÍA MOUTON, P. Lenguas y dialectos de Espaňa. Madrid: Arco/Libros, 2002. APPEL, R., MUYSKEN, P. Bilingüismo y contacto de lenguas. Barcelona: Ariel, 1996. ESCORIZA MORERA, L. Comentarios de política y planificación lingüísticas. Madrid: Arco/Libros, 2008. MOLLÁ, T. Manual de sociolingüística. Alzira: Bromera, 2002. LÓPEZ MORALES, H. Sociolingüística. Madrid: Gredos, 2004.

Požadavky

V průběhu semestru student/ka odevzdá seminární práci v rozsahu 5-7 stran a následně ji na cvičení prezentuje. Výuka v předmětu je zakončena zápočtem ve formě pohovoru na základě uvedených tematických okruhů. Je vyžadována 80% aktivní účast na cvičeních.Požadavky pro studenty a studentky na Erasmu:Student/ka po návratu ze svého studijního pobytu odevzdá seminární práci. Po schválení práce vyučující student/ka vykoná zápočet ve formě pohovoru dle obecných požadavků v sylabu.

Garant

Mgr. Irena Fialová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Irena Fialová, Ph.D.Mgr. Irena Fialová, Ph.D.