Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ - část - Španěl. jazyk a literatura (KRS / SZN1J)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRS / SZN1J - SZZ - část - Španěl. jazyk a literatura, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Státní závěrečná zkouška skládá z těchto částí:- Španělský jazyk- Španělská a latinskoamerická literatura,kterým předchází obhajoba diplomové práce ve španělštině.Písemná SZZ je zaměřena na samostatný písemný projev studenta ve španělském jazyce na zadané téma: rozsah 400-500 slov, časový limit 120 minut, s použitím slovníků.V písemné části státní závěrečné zkoušky student prokáže, že je schopen samostatně napsat správně strukturovaný španělský text, umí jasně a přesně vyjadřovat své myšlenky a vztahy mezi myšlenkami v logicky uspořádaném souvislém textu, přičemž dodržuje konvence daného literárního útvaru (úvaha, referát, článek, vyprávění nebo recenze).Písemná SZZ prověřuje komplexní znalosti a dovednosti studentů získané ve všech předmětech studijního plánu a opírá se o znalosti získané v bakalářském studiu, především však v těchto profilových předmětech:KRS/NNPC1,2 Praktická cvičení I, IIKRS/NNPP Písemný projev ve španělštiněKRS/NNPR Překladatelská propedeutikaKRS/NNVTS Vývojové tendence v současné španělštiněKRS/NNSLL Španělská stylistika, lexikologie a lexikografieKRS/NNVKL Vybrané kapitoly z moderní španělské literaturyKRS/NNLA1,2 Dějiny latinskoamerické literatury 1,2Ústní SZZ probíhá ve španělském jazyce a skládá se z části praktické a teoretické:Praktická část ústní zkoušky obsahuje:- v oblasti jazykovědy: komplexní jazykovou analýzu španělského textu,- v oblasti španělské a latinskoamerické literatury: analýzu literárního textu.Probíhá diskuse o přečtených beletristických dílech.V teoretické části zkoušky student prokáže své znalosti v těchto oblastech:- v oblasti jazykovědné jde především o fonetiku a fonologii španělštiny, morfologii a syntax a současné vývojové tendence španělštiny, frazeologii, lexikologii, sémantiku, sémiotiku a stylistiku, sociolingvistiku a pragmalingvistiku.Tematické okruhy pro zkoušku vycházejí z obsahu sylabů předmětů:KRS/NNHS Historický vývoj španělského jazykaKRS/NNSLL Španělská stylistika, lexikologie a lexikografieKRS/NNFRS Španělská frazeologieKRS/NNSOC SociolingvistikaKRS/NNPRL PragmalingvistikaKRS/NNVTS Vývojové tendence v současné španělštině- v oblasti španělsky psané literatury student prokáže základní znalosti teorie literatury a komplexní znalosti dějin španělské a latinskoamerické literatury. Tematické okruhy pro zkoušku vycházejí z obsahu sylabů příslušných předmětů:KRS/NNLA1,2 Dějiny latinskoamerické literatury 1,2KRS/NNVKL Vybrané kapitoly z moderní španělské literaturyKRS/NESP Problematika Španělska ve španělské literatuře

Získané způsobilosti

Absolvent oboru Španělský jazyk a literatura má pokročilý stupeň komunikativní kompetence ve španělštině (podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky dosáhne úrovně C2 - zkušený uživatel jazyka na nejvyšší úrovni). Získá všeobecnou, odbornou, jazykovou a profesní kompetenci pro vykonávání mnoha profesí, vyžadujících filologické vzdělání. Absolvent má všechny předpoklady pro pokračování ve studiu v doktorském studijním programu nebo pro samostatné individuální sebevzdělávání ve svém oboru.

Literatura

Viz sylaby předmětů KRS/NNPC1,2; NNPP; NNPR; NNVTS; NNSLL; NNVKL; NNLA1,2; NNHS; NNSOC; NNPRL; NNFRS; NESP;.

Požadavky

SZZ má kombinovanou formu (písemná a ústní). Písemná část zkoušky je hodnocena body a známkou podle kritérií stanovených SERR pro referenční úroveň C2. Ústní část SZZ je hodnocena známkou. Celkový výsledek je komplexním hodnocením výkonu studenta v obou formách zkoušky.

Garant

prof. PhDr. Lubomír Bartoš, CSc.prof. Dr. hab. Piotr Sawicki