Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská ortoepie a ortografie 1 (KRU / COGO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / COGO1 - Ruská ortoepie a ortografie 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zvuková a grafická rovina systému ruského jazyka, její vztah k ostatním jazykovým rovinám. Principy ruského pravopisu.2. Grafika, azbuka. Zvuková realizace hlásek.3. Slabika a řečový takt.4. Ruský přízvuk, jeho podstata a funkce ve srovnání s českým přízvukem.5. Systém ruských přízvučných samohlásek a jejich výslovnost.6. Nepřízvučné samohlásky a jejich výslovnost v závislosti na stupni redukce.7. Pravopis nepřízvučných samohlásek v kořeni.8. Samohlásky e, i, a, o, jejich výslovnost a pravopis v přízvučných a nepřízvučných slabikách.9. Samohlásky po ž, š, č, šč. Nácvik výslovnosti daných souhlásek.10. Samohlásky po c, g, k, ch.11. Akomodace samohlásek sousedním souhláskám.12. Psaní i / y po předponách.13. Souhrnné opakování.

Získané způsobilosti

Během semestru student má prokázat schopnost osvojování pravidel ruské ortografie a ortoepie, komunikativních dovedností a tematických znalostí. Během semestru hodnotí se vyhovující výsledky průběžných písemných testů, aktivní práce v hodinách a samostatná příprava k výuce (studující pracuje samostatně s primární a sekundární literaturou). Na závěr semestru absolvuje zápočtový test v rozsahu obsahové náplně cvičení a doporučené literatury.

Literatura

Čeňková,I.: Tlumočení jako zvláštní druh zprostředkované komunikace. AUC Philologica 4-5, Translatologica Pragensia 5, FF UK Praha 1992. Zidaro-Kounová, S. Praktičeskoje posobije po russkoj grafike i orfografii. Ostrava, 1985. Pravila russkoj orfografii i punktuacii. Moskva, 2000. Spiridonov, V. N. Příručka fonetiky ruštiny. Praha, 1996. Balcar, M. a kol. Příručka ruského pravopisu. Praha, 1983. Kupcevičová, J. Russkaja orfografija v pravilach, upražněnijach i tablicach. Ostrava, 2005. Popova, L. N. Sbornik diktantov po russkomu jazyku. Kiev, 1966. Chlebnikova, A. V. - Plotňakova, Je. F. Sbornik tekstov dlja zakreplenija navykov pravopisanija. Posobije dlja učitelej. Moskva, 1972. Golub, I. B. - Rozentaľ D. E. Sbornik upražněnij po russkoj orfografii i punktuacii. Moskva, 2002. Vojlova, K. A. - Ledenj ova, V. V. 90 osnovnych pravil russkoj orfografii dlja škol nikov i abiturijentov. Moskva, 2001.

Požadavky

Zápočet bude studentům udělen za aktivní práci během semestru a za vyhovující výsledky průběžných písemných testů (min. 85% úspěšnost), za zpracování průběžně zadávaných domácích úkolů, samostudium, studium odborného textu v cizím jazyce, konzultace, domácí přípravu na výuku, samostatné vypracování dílčích úkolů z cvičebnice, vše v rozsahu obsahové náplně cvičení a doporučené literatury.

Garant

PhDr. Jelena Kupcevičová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jelena Kupcevičová, Ph.D.