Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturologický seminář (KRU / CSKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / CSKR - Kulturologický seminář, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ruský folklor, tradice. Historie Kyjevské Rusi a její kultura.2. Úloha Novgorodu. Moskevská Rus. Epocha Ivana Hrozného.3. Kultura Moskevské Rusi. Světovost Andreje Rubleva.4. Rusko 17. století. Epocha Borise Godunova a její ohlas v umění.5. Sankt Peterburg. Epocha Petra I. v ruské kultuře 18. století.6. Velké osobnosti ruské kultury 18. století.7. Zlatý věk ruské literatury. ?Peredvižnici? a ruská literatura.8. 20. století jako epocha literatury, hudby a baletu 20. století.9. Architektura a výtvarné umění 20. století.10. Ruské filmové a divadelní umění.11. Velké osobnosti ruské filozofie, vědy a techniky.12. Česko-ruské kulturní vztahy.

Získané způsobilosti

Studující se orientuje v historii a kultuře Ruska 19. století. Získává schopnost dané kulturněhistorické jevy správně interpretovat a zařadit do širšího evropského kulturněhistorického procesu. Studující pracuje samostatně s primární a sekundární literaturou, uměleckými texty, připravuje prezentace na seminář, je schopen o zvoleném tématu diskutovat a průběžně zpracovává semestrální práci. Na závěr semestru absolvuje zápočtový test.

Literatura

Lotman, J. M. Besedy o russkoj kul ture. Sankt-Peterburg, 1994. Marek, L. Dějiny křesťanství na Rusi I. Praha: Hostinné, Rubato, 1995. Čerňavskaja, T. N. Chudožestvennaja kultura. Moskva, 1984. Zujev, M. N. Istorija Rossiji s drevnosti do našich dnej. Moskva, 1998. Lepilová, K. - Vorel, J. Kapitoly z ruské kultury a literatury I. Ostrava, 2003. Lepilová, K. - Vorel, J. Kapitoly z ruské kultury a literatury II. Ostrava, 2004. Kratochvíl, Z. Mýtus, filozofie, věda. Hrnčířství a nakladatelství, Praha 1993. Lepilová, K. Očerk russkoj kultury. Ostrava: OU, 2000. Pospíšil, I. a kol. Panorama ruské literatury. Boskovice, 1995. Rossica Ostraviensia 1993 - 2007 (stati o překladu). Ostrava. Masaryk, T. G. Rusko a Evropa I, II. Praha, 1996. Jehlička, M. a kol. Strana i kuľtura. Praha, 1989.

Požadavky

Student si k zápočtu připraví semestrální práci na téma zvolené po dohodě s vyučujícíma soupis přečtené primární a sekundární literatury literatury, shlédnutých filmů, televizních a divadelních představení, navštívených vernisáží aj.

Garant

doc. PhDr. Jan Vorel, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jan Vorel, Ph.D.