Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie 2 (KRU / DFON2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / DFON2 - Fonetika a fonologie 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ruský přízvuk. Fonetická podstata a funkce ruského přízvuku ve srovnání s českým.2. Systém ruských přízvučných a nepřízvučných samohlásek. Redukce.3. Systém ruských souhlásek, jejich klasifikace, způsob artikulace, místo artikulace. Měkkostní korelace v ruštině a češtině. Korelace znělosti - neznělosti.4. Fonetické procesy: hláskové kombinace. Asimilace a její druhy.5. Fonetické procesy: hláskové kombinace. Akomodace.6. Fonetické procesy: hláskové kombinace. Disimilace, diaréze. Výslovnost zdvojených souhlásek.7. Syntagmatické členění věty. Intonace a jiné suprasegmentální jevy.8. Intonační konstrukce ruského jazyka (IK 1 - 3).9. Intonační konstrukce ruského jazyka (IK 4 - 7).10. Intonační konstrukce ruského jazyka (IK 1 - 7).11. Transliterace z ruštiny do češtiny a naopak.12. Shrnutí, opakování.13. Shrnutí, opakování.

Získané způsobilosti

Orientuje se v teoretických základech ruské fonetiky.Získává schopnost adekvátně užívat fonetickou a fonologickou terminologii v rusko-českém plánu.Osvojuje si, zná a prakticky ovládá fonetickou analýzu mluveného projevu včetně fonetické transkripce textu.Je způsobilý adekvátně aplikovat osvojená pravidla ruské ortoepie v praxi.Průběžně zadávané úkoly zpracovává samostatně.Analyzuje chyby vznikající vlivem česko-ruské interference.

Literatura

Verbickaja, L. A. Davajte govoriť praviľno. Moskva, 1993. Oliverius, Z. F. Fonetika russkogo jazyka. Praha, 1977. Kalita, I. Fonetika russkogo jazyka. Ústí nad Labem, 2002. Vyčichlová, E. - Navrátil, A. Korektivní kurz ruské výslovnosti. Plzeň, 2000. Bryzgunova, Je. A. Praktičeskaja fonetika i intonacija russkogo jazyka. Moskva, 1963. Kounová, S. Praktičeskoje posobije po russkoj fonetike. Ostrava, 1982. nullStraková, V. Ruský přízvuk v příkladech a komentářích. Praha, 1979. Avenesov, R. I. Russkoje literaturnoje proiznošenije. Moskva, 1972. Romportl, M. Stručná fonetika ruštiny. Praha, 1959. Lebedeva, Ju. G. Zvuki, udarenije, intonacija. Moskva, 1975. Romportl, M. Zvukový rozbor ruštiny. Praha, 1962.

Požadavky

Během semestru student plní samostatně úkoly, zadávané ze skript a jiné odborné literatury. Tyto úkoly jsou zaměřeny na fonetickou a fonologickou analýzu textu jako i na osvojení teoretických problémů ruské ortoepie a ortografie. Student rovněž plní úkoly, které jsou zaměřeny na osvojení a zdokonalování ruské spisovné výslovnosti, zejména těch zvuků, jejichž výslovnost se diametrálně liší od jejich českých protějšků.

Garant

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.