Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konverzační cvičení 4 (KRU / DKOR4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / DKOR4 - Konverzační cvičení 4, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Doprava a cestování. Doprava (silniční, železniční, letecká a vodní). Cestování (služební, obchodní a turistické cesty).2. Město. Orientace v městě.3. Sport, sport a rekreace, druhy sportů, Olympijské hry, Paralympijské hry, tzv. extrémní sporty.4. Obchody, nakupování (potraviny, suvenýry, oblečení).5. Hotel a služby.6. Služby různého druhu.7. Zlatý prsten Ruska. Turistická trasa, města a kulturní památky.8. Ruska lidová a klasická hudba.9. Ruské užité umění: dřevořezba, krabičky, keramika, email.10. Ruské užité umění: samovary, podnosy, krajky, výšivka.11. Člověk a společnost. Ruské národní a lidové zvyky a tradice.12. Tradice a zvyky v Rusku (lidové i současné). Pohostinnost.

Získané způsobilosti

Studující se orientuje v rozšířeném repertoáru ruských slov a témat, (ústní interakce, porozumění rodilému mluvčímu, rozsah a ovládání slovní zásoby a zvukové stránky ruského jazyka), během semestru prokáže schopnost osvojování komunikativních dovedností a tematických znalostí, aktivně pracuje v hodinách a prokazuje vyhovující výsledky v rámci průběžně zadaných ústních a písemných úkolů. Studující pracuje samostatně s primární a sekundární literaturou, připravuje prezentace na seminář podle zadaných ústních úkolů a zpracování, je schopen o zvoleném tématu diskutovat, pravidelně odevzdává písemné úkoly. Během semestru hodnotí se vyhovující výsledky průběžných písemných testů. Na závěr semestru absolvuje ústní zápočtový pohovor, test a předloží eseje v ruštině (v rozsahu max. 3 stran) na zadané téma. Studující se připravuje na zkoušku.

Literatura

Rykovská, M. - Svobodová, J. - Vyčichlová, E. Cvičebnice ruštiny I. Plzeň, 1996. Rykovská, M. - Svobodová, J. - Vyčichlová, E. Cvičebnice ruštiny II. Plzeň, 1996. Brčáková, D. - Mistrová, V. - Arapova, N. Govorite po-russki. Voznice, 2000. Vysloužilová, E. Nezapomínejme ruštinu: ruská konverzace a základy translatologie pro středně pokročilé. Olomouc, 2000. Skácel, J. - Mrhačová, E. - Ries, L. Praktická cvičení z ruského jazyka. Díl I, část A, B. Praha, 1987. Mrhačová, E. - Markuš, J. A. - Opělová, M. - Vavrečka, M. Praktická cvičení z ruského jazyka. Díl II, část A, B. Praha, 1988. Fozikoš, A. - Reiterová, T. Reálie rusky mluvících zemí. Plzeň, 1998. Horvátová, M. Ruská konverzace. Praha, 2004. Kupcevičová, J. - Vilímek, V. Ruská řečová etiketa. Ostrava, 2006. Russkaja razgovornaja reč v situacijach. Soubor obrázkových učebních materiálů. Moskva, 1980. Formanovskaja, N. I. Russkij rečevoj etiket. Moskva, 2002. Barnet, V. - Klikarová, Z. - Turková, N. - Vacková, J. - Zolotova, G.A. Ruština pro pokročilé. Praha, 1997.

Požadavky

Během zkoušky (vedené rusky) má student prokázat schopnost plynule rusky komunikovat v ústní i písemné podobě na témata probraná v Konverzačních cvičeních 3 - 4 (dle Obsahu předmětu).

Garant

PhDr. Jelena Kupcevičová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jelena Kupcevičová, Ph.D.