Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z funkční morfologie (KRU / DMCV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / DMCV - Kapitoly z funkční morfologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Slovesná kategorie vidu.2. Ruská nepravidelná slovesa.3. Adverbia, jejich slovnědruhová charakteristika. Tvoření adverbií, morfologické kategorie.4. Tvoření a funkce komparativu a superlativu adjektiv a adverbií.5. Predikativa, jejich lexikálně sémantická, morfologická a syntaktická charakteristika, funkce.6. Předložky. Slovnědruhová, lexikálně sémantická, syntaktická a slovotvorná charakteristika předložek.7. Česko-ruské rozdíly v užití předložek.8. Spojky. Slovnědruhová, lexikálně sémantická a slovotvorná charakteristika spojek. Česko-ruské rozdíly.9. Částice, jejich lexikálně sémantická a funkčně syntaktická charakteristika. Slovotvorná charakteristika částic.10. Česko-ruské rozdíly v užití částic.11. Slovnědruhová charakteristika ruských citoslovcí.12. Komplexní morfologický rozbor textu v originálu 1.13. Komplexní morfologický rozbor textů v originálu 2.

Získané způsobilosti

Orientuje se v gramatickém systému současné ruštiny na úrovni morfologie.Získává, rozvíjí a upevňuje schopnost a dovednost adekvátně užívat příslušné osvojené slovní druhy v textu (v písemné i ústní formě).Zná a prakticky ovládá pravidla tvoření a užití gramatických tvarů, a to jak v písemné, tak i v ústní formě (viz Obsah předmětu).Je způsobilý adekvátně aplikovat osvojená pravidla v praxi.Analyzuje chyby vznikající vlivem česko-ruské interference.

Literatura

Laskareva, E. R. Čistaja gramatika. Sankt-Peterburg, 2010. Šaljakin, M. A. Funkcionaľnaja grammatika russkogo jazyka. Moskva, 2001. Isačenko, A. V. Grammatičeskij stroj russkogo jazyka v sopostavlenii so slovackim. Bratislava, 1954. Glazunova, O. I. Grammatika russkogo jazyka v upražnenijach i kommentarijach. Morfologija. Sankt-Peterburg, 2012. Adamec, P. a kol. Morfologie ruštiny II. Brno, 1997. Mrhačová, E. Neohebné druhy slov v ruštině. Ostrava, 1987. Příruční mluvnice ruštiny pro Čechy I. Praha, 1966. Csiriková, M., Golčáková, B. Ruská gramatika ve cvičeních. Praha, 2012. Švedova, N. Ju., Lopatin, V. V., red. Russkaja grammatika. Moskva, 1990. Russkaja grammatika I. Praha, 1979. Russkij jazyk konca XX stoletija (1985 - 1995). Moskva, 2000. Brandner, A. Seminární cvičení z morfologie ruštiny. Brno, 2001. Baláž, G. a kol. Sovremennyj russkij jazyk v sopostavlenii so slovackim. Morfologija. Bratislava, 1989. Skvorcova, G. L. Upotreblenije vidov glagola. Moskva, 2008. Brčáková, D., Mistrová, V., Stiessová, J. 15 urokov po russkoj morfologii. Praha, 1997.

Požadavky

Předpokládá se, že student je schopen osvojit si část látky samostudiem doporučené literatury jak v českém, tak i v ruském jazyce. V průběhu semestru student absolvuje 5 písemných testů, které prověřují jeho praktické dovednosti v cizím jazyce. Podmínkou jejich uznání je 80% úspěšnost.Zápočet bude studentům udělen za vyhovující výsledky průběžných testů a vyhovující seminární práci v rozsahu cca 5 stran. V teoretické části této seminární práce student prokazuje schopnost pracovat s odbornou literaturou a v praktické části schopnost analyzovat konkrétní jazykový materiál získaný excerpcí.

Garant

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.