Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie 1 (KRU / DMRF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / DMRF1 - Morfologie 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Místo morfologie v systému disciplín současného jazyka. Předmět a základní pojmy morfologie. Morfologická kategorie. Pojem analytický a syntetický tvar slova. Klasifikace slovních druhů.2. Předmět a základní pojmy morfemiky. Pojem morfém, morf, alomorf a jeho druhy. Morfematický rozbor.3. Substantivum - obecná charakteristika. Česko-ruské rozdíly v rodě a čísle substantiv. Přechylování v porovnání s češtinou. Životnost a neživotnost substantiv v porovnání s češtinou. Pluralia tantum a singularia tantum v porovnání s češtinou.4. Skloňování substantiv - tvary pravidelné, variantní a izolované. Homonymie tvarů.5. Nesklonná substantiva. Skloňování vlastních jmen, zkratek a zkratkových slov (v konfrontaci s češtinou). Akcentologické typy substantiv.6. Adjektivum - sémantická a morfologická charakteristika. Skloňování adjektiv.7. Jmenné tvary adjektiv, jejich tvoření a funkce ve větě. Vazby přídavných jmen.8. Stupňování adjektiv - tvary analytické a syntetické, jejich funkce ve větě. Komparativ absolutní. Elativ.9. Adverbia - obecná charakteristika. Tvoření adverbií. Stupňování adverbií - analytické a syntetické tvary a jejich funkce ve větě.10. Zájmena. Obecná charakteristika a klasifikace zájmen. Skloňování zájmen a jejich funkce ve větě.11. Zájmena záporná a neurčitá, jejich tvoření a funkce ve větě, porovnání s češtinou.12. Číslovky. Klasifikace a užití číslovek. Skloňování a pravopis číslovek. Vazby číslovek se substantivy a adjektivy. Zlomky a desetinná čísla.13. Shrnutí.

Získané způsobilosti

Orientuje se v gramatickém systému současné ruštiny na úrovni morfologie - jmenné flexe.Získává, rozvíjí a upevňuje schopnost a dovednost tvořit a adekvátně užívat příslušné osvojené gramatické tvary v textu (v písemné nebo ústní formě).Osvojuje si, zná a prakticky ovládá pravidla tvoření a užití gramatických tvarů (viz Obsah předmětu).Je způsobilý adekvátně aplikovat osvojená pravidla v praxi.Průběžně zadávané úkoly zpracovává samostatně.Analyzuje chyby vznikající vlivem česko-ruské interference.

Literatura

Mistrová, V. - Oganesjanová, D. - Tregubová, J. Cvičebnice ruské gramatiky. Praha, 2004. Kozílková, J. Cvičebnice ruské morfologie. Olomouc, 1991. Svobodová, J. Cvičení z ruské morfologie. Plzeň, 2001. Isačenko, A. V. Grammatičeskij stroj russkogo jazyka v sopostavlenii so slovackim. Morfologia. Bratislava, 1954. Sokolová, J. a kol. Morfológia súčasného ruského jazyka. Učebnica a cvičebnica. Nitra, 2005. Mrhačová, E. Morfologie ruského jazyka. Jmenná flexe. Třinec, 1990. Adamec, P. a kol. Morfologie ruštiny I. Brno, 1996. Doleželová, E. - Grenarová, R. Překladová cvičení z ruského tvarosloví (s klíčem). Brno, 1998. Příruční mluvnice ruštiny I. Hláskosloví a tvarosloví. Praha, 1976. Švedova, N. Ju. - Lopatin, V. V. (red.). Russkaja grammatika. Moskva, 1990. Švedova, N. Ju. Russkaja grammatika. Moskva, 1980. Horálek, K. (red.). Russkaja grammatika. Praha, 1979. Je. A. Zemskaja (otv. red.). Russkij jazyk konca XX stoletija (1985 - 1995). Moskva, 2000. Žaža, S. Ruština a čeština v porovnávacím pohledu. Brno, 1999. Brandner, A. Seminární cvičení z morfologie ruštiny. Brno, 2001. Baláž G. a kol. Sovremennyj russkij jazyk v sopostavlenii so slovackim. Morfologija. Bratislava, 1989. Kostomarov, V. G. - Maksimov, V. I. (red.). Sovremennyj russkij literaturnyj jazyk. Moskva, 2003. Brčáková, D. - Mistrová, V. - Stiessová, J. 15 urokov po russkoj morfologii. Praha, 1997.

Požadavky

Předpokládá se, že student je schopen část látky si osvojit samostudiem doporučené literatury jak v českém, tak i v ruském jazyce. V průběhu semestru student absolvuje 5 písemných testů, které prověřují jeho praktické dovednosti v cizím jazyce. Podmínkou jejich uznání je 90% úspěšnost.Zápočet bude studentům udělen za vyhovující výsledky písemných testů v průběhu semestru (90% úspěšnosti ve sledovaných jevech), jimiž bude prověřena schopnost posluchačů aktivně užívat osvojené jevy v ruštině, a za zpracování průběžně zadávaných úkolů, zaměřených na analýzu konkrétních tvarů a jejich funkci v ruském textu.

Garant

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.