Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie 2 (KRU / DMRF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / DMRF2 - Morfologie 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sloveso - jeho slovnědruhová charakteristika. Paradigma slovesných tvarů. Kmen přítomný, infinitivní a minulý.2. Slovesný vid. Vidové dvojice, nepravidelné vidové dvojice. Vztahy mezi slovesným videm a mluvnickými tvary. Užívání vidových tvarů.3. Časování sloves v přítomném čase. 1. a 2. časování.4. Změna kmenové souhlásky při časování. Přízvuk slovesných tvarů v přítomném čase.5. Tvary budoucího a minulého času. Přízvuk slovesných tvarů v minulém čase.6. Nepravidelná slovesa.7. Rozkazovací a podmiňovací způsob. Funkce daných tvarů ve větě.8. Slovesný rod. Zvratná slovesa a zvratné tvary sloves.9. Česko-ruské rozdíly v užití zvratných sloves.10. Přídavná jména slovesná, jejich funkce ve větě a způsoby překladu do češtiny.11. Přechodníky, jejich funkce ve větě a způsoby překladu do češtiny.12. Infinitiv a infinitivní vazby, jejich funkce ve větě.13. Bezpředložková a předložková řízenost slovesná v porovnání s češtinou.

Získané způsobilosti

Orientuje se v gramatickém systému současné ruštiny (sloveso).Získává, rozvíjí a upevňuje schopnost /dovednost tvořit a adekvátně užívat slovesné tvary v textu (v písemné nebo ústní formě).Osvojuje si, zná a prakticky ovládá pravidla tvoření a užití slovesných tvarů.Je způsobilý adekvátně aplikovat osvojená pravidla v praxi.Průběžně zadávané úkoly zpracovává samostatně.Analyzuje chyby vznikající vlivem česko-ruské interference.

Literatura

Mistrová, V. - Oganesjanová, D. - Tregubová, J. Cvičebnice ruské gramatiky. Praha, 2004. Svobodová, J. Cvičení z ruské morfologie. Plzeň, 2001. Isačenko, A. V. Grammatičeskij stroj russkogo jazyka v sopostavlenii so slovackim. Bratislava, 1954. Mrhačová, E. Morfologie ruského jazyka. Slovesná flexe. Ostrava, 1987. Adamec, P. a kol. Morfologie ruštiny II. Brno, 1997. Žaža, S. Paradigmatika a akcentuace ruského slovesa. Část I, II. Brno, 1991. Švedova, N. Ju. - Lopatin, V. V. (red.). Russkaja grammatika. Moskva, 1990. Russkaja grammatika I. Praha, 1979. Brandner, A. Seminární cvičení z morfologie ruštiny. Brno, 2001. Baláž, G. a kol. Sovremennyj russkij jazyk v sopostavlenii so slovackim. Morfologija. Bratislava, 1989. Brčáková, D. - Mistrová, V. - Stiessová, J. 15 urokov po russkoj morfologii. Praha, 1997. Kozílková, J. Cvičebnice ruské morfologie. Olomouc, 1991. Beljakova, N. N. Kak stroitsja russkij glagol. Osobennosti formoobrazovanija: morfologija, udarenije. Sankt-Peterburg, 2000. Švedova, N. Ju. (red.). Russkaja grammatika. Moskva: Nauka, 1980. Vinogradov, V. V. Russkij jazyk. Grammatičeskoje učenije o slove. Moskva, 1972. Zemskaja, Je. A. (red.). Russkij jazyk konca XX stoletija (1985 - 1995). Moskva, 2000. Kostomarov, V. G., Maksimov, V. I. (red.). Sovremennyj russkij literaturnyj jazyk. Moskva, 2003.

Požadavky

Zkouška probíhá v ruštině a skládá se z písemné a ústní části. Úspěšné absolvování písemné části (překlad 40 vět z češtiny do ruštiny) je podmínkou postupu k ústní zkoušce. Během ústní části zkoušky musí student prokázat jak teoretické znalosti, tak i schopnost aktivního užívání osvojených slovesných tvarů. Ke zkoušce student vypracuje seminární práci v rozsahu cca 5 stran. V teoretické části této seminární práce prokáže schopnost pracovat s odbornou literaturou a v praktické části schopnost analyzovat konkrétní jazykový materiál získaný excerpcí.

Garant

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.