Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkční gramatika 2 (KRU / EFGR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / EFGR2 - Funkční gramatika 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Substantivum - obecná charakteristika. Česko-ruské rozdíly v rodě a čísle substantiv. Přechylování. Životnost a neživotnost substantiv.2. Skloňování substantiv - tvary pravidelné, variantní a izolované.3. Nesklonná substantiva. Skloňování vlastních jmen, zkratek a zkratkových slov.4. Přídavná jména - sémantická a morfologická charakteristika. Skloňování přídavných jmen. Přídavná jména přivlastňovací.5. Jmenné tvary adjektiv, jejich tvoření a funkce ve větě. Vazby přídavných jmen.6. Stupňování adjektiv - tvary analytické a syntetické, jejich funkce ve větě. Komparativ absolutní. Elativ.7. Adverbia - obecná charakteristika. Tvoření adverbií.8. Stupňování adverbií - analytické a syntetické tvary a jejich funkce ve větě.9. Zájmena. Dělení zájmen, skloňování.10. Zájmena záporná a neurčitá, jejich tvoření a funkce ve větě.11. Číslovky. Přehled číslovek základních a řadových. Skloňování a pravopis číslovek základních. Vazby číslovek se substantivy a adjektivy.12. Číslovky řadové, druhové, násobné a neurčité.13. Zlomky a desetinná čísla.

Získané způsobilosti

Orientuje se v gramatickém systému současné ruštiny na úrovni morfologie - jmenné flexe.Získává, rozvíjí a upevňuje schopnost a dovednost tvořit a adekvátně užívat příslušné osvojené gramatické tvary v textu (v písemné nebo ústní formě).Osvojuje si, zná a prakticky ovládá pravidla tvoření a užití gramatických tvarů (viz Obsah předmětu).Je způsobilý adekvátně aplikovat osvojená pravidla v praxi.Průběžně zadávané úkoly zpracovává samostatně.Analyzuje chyby vznikající vlivem česko-ruské interference.

Literatura

Mistrová, V. - Oganesjanová, D. - Tregubová, J. Cvičebnice ruské gramatiky. Praha, 2004. Svobodová, J. Cvičení z ruské morfologie. Plzeň, 2001. Šeljakin, M. A. Funkcionaľnaja grammatika russkogo jazyka. Moskva, 2001. Veličko, A. V., Bašlakova, O. N. Kakoj padež? Kakoj predlog? Glagol´noje i imennoje upravlenije. Moskva, 2008. Mrhačová, E. Morfologie ruského jazyka. Jmenná flexe. Třinec, 1990. Adamec, P. a kol. Morfologie ruštiny II. Brno, 1997. Rudincová, B. Praktičeskaja funkcionaľnaja grammatika russkogo jazyka (dlja studentov-bakalavrov). Ostrava, 1998. Balcar, M. Ruská gramatika v kostce. Praha, 1997. Ruská mluvnice pro střední školy. Praha, 1986. Russkaja grammatika. Red N. Ju. Švedova, V. V. Lopatin. Moskva, 1990. Red kina, M. A. Russkij jazyk v grammatičeskich tablicach. Moskva, 2008. Balcar, M. Sbírka cvičení k ruské gramatice. Praha, 1996. Brandner, A. Seminární cvičení z ruské morfologie. Brno, 2000. Brčáková, D. - Mistrová, V. - Stiessová, J. 15 urokov po russkoj morfologii. Praha, 2003.

Požadavky

V průběhu semestru student absolvuje 5 písemných testů, které prověřují jeho praktické dovednosti v cizím jazyce. Podmínkou jejich uznání je 90% úspěšnost. Zápočet bude studentům udělen za zpracování průběžně zadávaných úkolů zaměřených na analýzu konkrétních tvarů a jejich funkci v ruském textu a za vyhovující výsledek závěrečného testu (90% úspěšnost).

Garant

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.Mgr. Igor Jelínek, Ph.D.Mgr. Lukáš Plesníkdoc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.