Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkční gramatika 3 (KRU / EFGR3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / EFGR3 - Funkční gramatika 3, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kvantitativní a kvalitativní charakteristika. Vyjadřování data a letopočtu, přibližnosti a podílnosti.2. Určování hodinového času, počítaní roků, lidí, určování stáří.3. Míra zvýšení a snížení, rozměr a míra. Základní aritmetické úkony.4. Bytí, existence. Vyjadřování českého "být" jako spony a ve významu existence, bytí.5. Ruské ekvivalenty českého slovesa "mít".6. Modalita: nutnost, možnost. Možnosti a způsoby vyjadřování v ruské větě 1.7. Modalita: nemožnost, úmysl. Možnosti a způsoby vyjadřování v ruské větě 2.8. Vyjádření neznámého subjektu v ruštině.9. Vyjádření neurčitého a všeobecného subjektu v ruštině.10. Vyjadřování záporu gramatickými a lexikálními prostředky v ruské větě.11. Vyjádření subjektově objektových vztahů v ruské větě.12. Lokalizace časová.13. Lokalizace prostorová.

Získané způsobilosti

Orientuje se v gramatickém systému současné ruštiny (funkční syntax).Získává, rozvíjí a upevňuje schopnost /dovednost adekvátně užívat základní modely syntaktických struktur vět a výpovědí v ruštině v souladu s komunikativním záměrem mluvčího a posluchače (v písemné nebo ústní formě).Osvojuje si, zná a prakticky ovládá pravidla užití syntaktických modelů (viz Obsah předmětu).Je způsobilý adekvátně aplikovat osvojená pravidla v praxi.Na základě osvojených modelů syntaktických struktur umí formulovat myšlenky z hlediska funkční gramatiky.Průběžně zadávané úkoly zpracovává samostatně.Analyzuje chyby vznikající vlivem česko-ruské interference.

Literatura

Mistrová, V. - Oganesjanová, D. - Tregubová, J. Cvičebnice ruské gramatiky. Praha, 2004. Laskarjeva, Je. R. Čistaja grammatika. Sankt-Peterburg, 2010. Brčáková, D. - Chlupáčová, K. Kapitoly z praktické mluvnice ruštiny. Praha, 1989. Zolotova, G. A. - Onipenko, N. K. - Sidorova, Ju. Kommunikativnaja grammatika russkogo jazyka. Moskva, 1998. Krylova, O. A. Kommunikativnyj sintaksis russkogo jazyka. Moskva, 1992. Miloslavskij, I. G. Kratkaja praktičeskaja grammatika russkogo jazyka. Moskva, 1987. Rudincová, B. Praktičeskaja funkcionaľnaja grammatika russkogo jazyka (dlja studentov-bakalavrov). Ostrava, 1998. Vsevolodova, M. V. Praktikum po kursu "kommunikativnyj funkcional´nyj sintaksis". Moskva, 1995. Praktikum po russkomu jazyku i kul´ture reči: (normy sovremennogo russkogo literaturnogo jazyka). Sankt-Peterburg, 2003. Příruční mluvnice ruštiny pro Čechy II. Praha, 1961. Balcar, M. Ruská gramatika v kostce. Praha, 1997. Ruská mluvnice pro střední školy. Praha, 1986. Russkaja grammatika. Red. N. Ju. Švedova, V. V. Lopatina. Moskva, 1990. Lapteva. O. A. Russkij razgovornyj sintaksis. Moskva, 2003. Kubík, M. a kol. Russkij sintaksis v sopostavlenii s češskim. SPN, Praha, 1982. Zolotova, G. A. Sintaksičeskij slovar´: Repertuar elementarnych jedinic russkogo jazyka. Moskva, 1988. Volochina, G. A. Sintaksičeskije koncepty russkogo prostogo predloženija. Voroněž, 2003. Flídrová, H. - Žaža, S. Sintaksis russkogo jazyka v sopostavlenii s češskim. Olomouc, 2005. Sovremennyj russkij literaturnyj jazyk. Pod redakcijej V. G. Kostomarova i V. I. Maksimova. Moskva, 2003. Nedomová, Z. - Rudincová, B. Vybrané kapitoly z funkční stylistiky a funkční gramatiky ruštiny. Ostrava, 2003.

Požadavky

Během semestru student samostatně vypracovává úkoly ze skript a plní průběžně zadávané úkoly, které jsou zaměřeny na užití vybraných ruských větných modelů a jejich překlad do češtiny a naopak. Nedostatky, které se v testech projevily, studenti probírají s vyučujícím na konzultacích během semestru.Zápočet bude udělen za aktivní účast v semináři a za vyhovující výsledky 5 písemných testů v průběhu semestru (90% úspěšnost ve sledovaných jevech), které prověří schopnost aktivního užívání sledovaných syntaktických struktur.

Garant

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.