Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkční lexikologie 1 (KRU / EFLX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / EFLX1 - Funkční lexikologie 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět lexikologie, postavení lexikologie v lingvistice, vztah k morfologii a k syntaxi.2. Pojmy a termíny. Slovo, lexém, pojmenování.3. Lexikografie. Stavba slovníkového hesla.4. Druhy slovníků. Nejdůležitější slovníky ruského jazyka.5. Metody studia slovní zásoby.6. Onomaziologický přístup k lexiku.7. Tvoření slov. Motivace a fundace.8. Derivace, kompozice, abreviace.9. Přejímání slov a jejich adaptace.10. Tvoření víceslovných pojmenování.11. Slovotvorný rozbor.12. Sémasiologický přístup k lexiku.13. Shrnutí.

Získané způsobilosti

Získá základní vědomosti o předmětu lexikologie.Osvojí si základní pojmový aparát lexikologie.Je schopen písemně shrnout základních teze dílčích kapitol v učebním materiále.Naučí sedle tezí interpretovat obsah kapitol.Chápe obsah subdisciplín lexikologie - lexikografie, etymologie, onomaziologie a sémantiky.Naučí se pracovat s různými typy slovníků.Osvojí si způsoby tvoření slov v ruštině v teoretické i praktické rovině.Uvědomuje si shody a rozdíly při tvoření slov v ruštině a češtiněJe schopen realizovat a aplikovat teoretické poznatky při řešení typologicky různých cvičení.

Literatura

Žofková, H. Cvičení a úlohy z lexikologie ruského jazyka. Praha, 1995. Vavrečka, M. - Rudincová, B. - Hrdlička, M. Česko-ruský slovník pro hospodářskou sféru. Praha, 1999. Vavrečka, M. Funkční lexikologie I a II. Ostrava, 2003. Kozlova, T. V. Ideografičeskij slovar russkich frazeologizmov s nazvanijami životnych. Moskva, 2001. Vavrečka, M. Lexikologie ruského jazyka. Ostrava, 1989. Mrhačová, E. Názvy zvířat v české frazeologii a idiomatice (tematický frazeologický slovník I). Ostrava, 1999. Vlček, J. Porovnání slovní zásoby ruského jazyka se slovní zásobou českého jazyka. UK, Praha, 1985. Vavrečka, M. - Rudincová, B. - Hrdlička, M. Rusko-český slovník pro hospodářskou sféru. Praha, 1999. Talickaja, Je. Ruský jazyk. Lexikologie. Brno, 1992. Žaža, S. Ruština a čeština v porovnávacím pohledu. Brno, 1999. Krasnych, V. I. Slovar sočetajemosti. Glagoly, predikativy. Moskva, 2001. Michlová, S. Současná ruština pro školu a veřejnost: cvičení gramatická, pravopisná. Praha, 2003. Fomina, M. I. Sovremennyj russkij jazyk. Leksikologija. Moskva, 1990. Tolkovyj slovar´ russkogo jazyka konca XX v. Jazykovyje izmeněnija. Pod red. G. N. Skljarevskoj. Sankt-Peterburg, 1998. Šanskij, N. M. V mire slov. Moskva, 1987.

Požadavky

Zápočet po zimním semestru bude udělen za vyhovující výsledky 3 průběžných písemných testů během semestru a závěrečného zápočtového testu (80 % z každého testu; při nevyhovujícím výsledku student test opakuje), zpracování krátkého česko-ruského slovníčku odborných výrazů libovolného oboru podnikatelské činnosti a za aktivitu na cvičeních.

Garant

PhDr. Ljuba Mrověcová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ljuba Mrověcová, Ph.D.Mgr. Lukáš PlesníkPhDr. Ljuba Mrověcová, Ph.D.Mgr. Lukáš Plesník