Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konverzační cvičení 4 (KRU / EKC4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / EKC4 - Konverzační cvičení 4, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Doprava (silniční, železniční, letecká a vodní). Cestování (služební, obchodní a turistické cesty).2. Město. Orientace v městě.3. Sport, a rekreace (druhy sportů, olympijské hry, paralympijské hry, tzv. extrémní sporty).4. Obchody, nakupování (potraviny, suvenýry, oblečení).5. Hotel a služby.6. Služby různého druhu.7. Zlatý prsten Ruska. Turistická trasa, města a kulturní památky.8. Ruska hudba (lidová a klasická).9. Příroda. Příroda v literatuře, hudbě, výtvarném umění.10. Ekologie.11. Člověk a společnost. Ruské národní a lidové zvyky a tradice.12. Tradice a zvyky v Rusku (lidové i současné). Ruská pohostinnost.13. Opakování.

Získané způsobilosti

Studující se orientuje v rozšířeném repertoáru ruských slov a témat, (ústní interakce, porozumění rodilému mluvčímu, rozsah a ovládání slovní zásoby a zvukové stránky ruského jazyka), během semestru prokáže schopnost osvojování komunikativních dovedností a tematických znalostí, aktivně pracuje v hodinách a prokazuje vyhovující výsledky v rámci průběžně zadaných ústních a písemných úkolů. Studující pracuje samostatně s primární a sekundární literaturou, připravuje prezentace na seminář podle zadaných ústních úkolů a zpracování, je schopen o zvoleném tématu diskutovat, pravidelně odevzdává písemné úkoly. Během semestru se hodnotí vyhovující výsledky průběžných písemných testů. Na závěr semestru absolvuje ústní zkoušku, re které předloží eseje v ruštině (v rozsahu max. 3 stran) na zadané téma.

Literatura

Volodina, G. I. A kak ob etom skazať? Specifičeskije oboroty razgovornoj reči. Moskva, 2008. Žofková, H. Česko-ruská konverzace. Voznice, 2003. Birkina, Je. N. Enciklopedija sporta. Moskva, 2002. Skvorcova, G. L. Glagoly dviženija - bez ošibok: posobije dlja studentov, izučajuščich russkij jazyk kak inostrannyj. Moskva, 2008. Brčáková, D. - Mistrová, V. - Arapova, N. Govorite po-russki. Voznice, 2000. Gnedič, P. P. Istorija iskusstv. Rossija XVIII-XIX vv. Moskva, 2008. Akišina, A. A. - Akišina, T. Je. - Bubnova, A. P. Istorija Rossii v sobytijach i suďbach. Moskva, 2010. Krylova, N. G. Kak projti, projechat ? Nagljadnyje materialy po russkomu jazyku. Moskva, 2003. Bondar, N. I. - Lutin, S. A. Kak sprosiť? Kak skazať?. Moskva, 2006. Skorochodov, L. Ju. - Chorochodina, O. V. Okno v Rossiju 1-2. Sankt-Peterburg, 2004. Fozikoš, A. - Reiterová, T. Reálie rusky mluvících zemí. Plzeň, 1998. Horvatová, M. Ruská konverzace. Praha, 2004. Kupcevičová, J. - Vilímek, V. Ruská řečová etiketa. Ostrava, 2006. Russkaja razgovornaja reč v situacijach. Soubor obrázkových učebních materiálů. Moskva, 1990. Višňakov, S. A. Russkij jazyk kak inostrannyj. Moskva, 2000. Basko, N. V. Russkije frazeologizmy - legko i interesno. Moskva, 2003. Basko, N. V. Russkije frazeologizmy v situacijach obščenija. Učebnoje posobije po razvitiju reči. Moskva, 2011. Pašinskij, D. Zolotoje kol co Rossii. Moskva, 2008.

Požadavky

Studenti vykonají zkoušku s písemnou a ústní částí. Zkoušku skládá student, který během semestru prokáže schopnost osvojování komunikativních dovedností a tematických znalostí, aktivně pracuje v hodinách a prokazuje vyhovující výsledky v rámci průběžně zadaných ústních a písemných úkolů v průběhu celého semestru (ústní a písemný úkol, esej v ruštině v rozsahu 3 stran na zadané téma, prezentace). Během zkoušky, která je vedena v ruštině, má student prokázat konkrétní znalosti a dovednosti (viz Obsah předmětu Konverzační cvičení 3-4).

Garant

PhDr. Jelena Kupcevičová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jelena Kupcevičová, Ph.D.