Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax 1 (KRU / ESYN1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / ESYN1 - Syntax 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět syntaxe, její vztah k morfologii a lexikologii. Syntax konstruktivní/formální proti syntaxi sémantické/obsahové.2. Syntaktické jednotky. Věta a výpověď jako základní jednotky, větné členy jako jejich komponenty.3. Syntaktické vztahy a jejich formální vyjádření.4. Sémantické role - predikáty a aktanty (participanty).5. Klasifikace větných členů v ruské a české tradici.6. Modální typy výpovědí: oznamovací, tázací, rozkazovací, přací. Věty citové, zvolací. Problematika větného a členského záporu.7. Několikanásobné větné členy a osamostatněné členy.8. Podmět a subjektový determinant v ruštině a češtině.9. Přísudek - slovesný, jmenný a složený. Predikát bezpodmětové věty.10. Objekt (předmět) jako obligatorní větný člen. Valence.11. Přívlastek a přístavek v ruštině a češtině12. Doplněk v ruštině a češtině.13. Příslovečné určení v ruštině a češtině.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se systematickým výkladem větných členů a větných struktur v ruštině v porovnání s češtinou.Aktivně si osvojí ruskou syntaktickou terminologii a dokáže ji používat. Procvičuje obtížné jevy ruské skladby (jednoduchých vět i souvětí) metodou oboustranného překladu.Chápe rozdíly ve vyjadřování větných členů v obou jazycích (ruštině a čestině).Orientuje se v tradiční syntaxi.Získává poznatky o soudobém lingvistickém bádání v oblasti syntaxe.Konfrontuje pojetí týchž jevů v syntaxi české a ruské.Student si osvojí zásady správné analýzy výpovědi.Student rozlišuje různé stránky syntaktických jevů a současně chápe jejich vzájemný vztah.

Literatura

Mistrová, V. - Oganesjanová, D. - Tregubová, J. Cvičebnice ruské gramatiky. Praha, 2004. Česal, B. - Vyčichlová, E. Cvičení z ruské syntaxe I. (Věta jednoduchá), II. (Souvětí), III. (Klíč k překladovým cvičením). Plzeň, 1998. Bondarko, A. V. Funkcional´naja grammatika. Leningrad, 1984. Zolotova, G. A. - Onipenko, N. K. - Sidorova, M. Je. Kommunikativnaja grammatika russkogo jazyka. Moskva, 1998. Krylova, A. O. Kommunikativnyj sintaksis russkogo jazyka. Moskva, 1992. Miloslavskij, I. G. Kratkaja praktičeskaja grammatika russkogo jazyka. Moskva, 1987. Hrbáček, J. Nárys textové syntaxe spisovné češtiny. Praha, 1994. Rudincová, B. Praktičeskaja funkcional´naja grammatika russkogo jazyka (dlja studentov-bakalavrov). Ostrava, 1998. Vsevolodova, M. V. Praktikum po kursu "kommunikativnyj funkcional´nyj sintaksis". Moskva, 1995. Praktikum po russkomu jazyku i kul´ture reči: (normy sovremennogo russkogo literaturnogo jazyka). Sankt-Peterburg, 2003. Příruční mluvnice češtiny. Praha, 1995. Bauer, J. a kol. Příruční mluvnice ruštiny II. Praha, 1978. Kyselá, M. - Skácel, J. Ruská skladba I. - II. Ostrava, 1987. Russkaja grammatika. Moskva, 1990. Kardanova, M. A. Russkij jazyk: sintaksis: učebnoje posobije. Moskva, 2009. Kubík, M. a kol. Russkij sintaksis v sopostavlenii s češskim. Praha, 1982. Zolotova, G. A. Sintaksičeskij slovar´: Repertuar elementarnych jedinic russkogo jazyka. Moskva, 1988. Volochina, G. A. Sintaksičeskije koncepty russkogo prostogo predloženija. Voroněž, 2003. Flídrová, H. - Žaža, S. Sintaksis russkogo jazyka v sopostavlenii s češskim. Olomouc, 2005. Grepl, M . - Karlík, P. Skladba češtiny. Olomouc, 1998. Skoblikova, Je. S. Sovremennyj russkij jazyk. Sintaksis prostogo predloženija (teoretičeskij kurs). Moskva, 2006. Sovremennyj russkij literaturnyj jazyk. Pod. red. V. G. Kostomarova i V. I. Maksimova. Moskva, 2003.

Požadavky

Zápočet je udělován na základě aktivní účasti v rusky vedených cvičeních (zejména při jazykových cvičeních a v průběhu analýzy ruských vět) a na základě úspěšného absolvování písemného testu prověřujícího zvládnutí ruské syntaktické terminologie.

Garant

PhDr. Zdeňka Nedomová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdeňka Nedomová, Ph.D.PhDr. Zdeňka Nedomová, Ph.D.