Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkční lexikologie 1 (KRU / FFLX1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / FFLX1 - Funkční lexikologie 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lexikologie a její vztah k ostatním lingvistickým disciplínám. Vnitřní struktura lexikologie.2. Lexikografie, slovníkové heslo, typy a druhy slovníků.3. Slovníky ruského jazyka.4. Onomasiologie, způsoby nominace, derivační prostředky.5. Produktivní způsoby derivace v současné ruštině a češtině.6. Onomastika. Vlastní jména a jejich transliterace.7. Sémasiologie, slovo a lexikální jednotka.8. Lexikální a mluvnický význam slova, typy lexikálních významů. Analýza sémantiky slova.9. Srovnání slovní zásoby ruštiny a češtiny.10. Syntagmatické vztahy ve slovní zásobě.11. Shody a rozdíly ve spojitelnosti slov, interferenční jevy.12. Spojení ustálená a frazeologická.13. Klasifikace frazeologismů. Srovnání frazeologismů a přísloví v ruštině a češtině .

Získané způsobilosti

Získá základní vědomosti o předmětu lexikologie.Osvojí si základní pojmový aparát lexikologie.Je schopen písemně shrnout základních teze dílčích kapitol v učebním materiále.Naučí sedle tezí interpretovat obsah kapitol.Chápe obsah subdisciplín lexikologie - lexikografie, etymologie, onomaziologie a sémantiky.Naučí se pracovat s různými typy slovníků.Osvojí si způsoby tvoření slov v ruštině v teoretické i praktické rovině.Uvědomuje si shody a rozdíly při tvoření slov v ruštině a češtiněJe schopen realizovat a aplikovat teoretické poznatky při řešení typologicky různých cvičení.

Literatura

Žofková, H. Cvičení a úlohy z lexikologie ruského jazyka. Praha, 1995. Vavrečka, M. - Rudincová, B. - Hrdlička, M. Česko-ruský slovník pro hospodářskou sféru. Praha, 1999. Vavrečka, M. Funkční lexikologie I. Ostrava, 2004. Vavrečka, M. Lexikologie ruského jazyka. Ostrava, 1989. Vlček, J. Porovnání slovní zásoby ruského jazyka se slovní zásobou českého jazyka. Praha, 1985. Vavrečka, M. - Rudincová, B. - Hrdlička, M. Rusko-český slovník pro hospodářskou sféru. Praha, 1999. Krysin, L. P. Sovremennyj russkij jazyk. Leksičeskaja semantika, leksikologija, frazeologija, leksikografija. Moskva, 2009. Fomina, M. I. Sovremennyj russkij jazyk. Leksikologija. Moskva, 1990. Bolotnova, N. S. - Bolotnov, A. V. Sovremennyj russkij jazyk. Leksikologija. Frazeologija. Leksikografija: kontrol´no-trenirovočnyje zadanija. Moskva, 2009. Sulimenko, N. Je. Sovremennyj russkij jazyk. Slovo v kurse leksikologii. Moskva, 2006. Kostomarov, V. G. - Maksimov, V. I. (red.). Sovremennyj russkij literaturnyj jazyk. Moskva, 2003. Sklarevskaja, N. G. (red.). Tolkovyj slovar´ russkogo jazyka konca XX v. Jazykovyje izmenenija. Sankt-Peterburg, 1998. Šanskij, N. M. V mire slov. Moskva, 1987.

Požadavky

Zápočet bude udělen za vyhovující výsledky 3 průběžných písemných testů během semestru a závěrečného zápočtového testu (80% úspěšnost u každého testu; při nevyhovujícím výsledku student test opakuje) a za aktivitu na cvičeních.

Garant

PhDr. Zdeňka Nedomová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdeňka Nedomová, Ph.D.Mgr. Lukáš PlesníkPhDr. Zdeňka Nedomová, Ph.D.Mgr. Lukáš Plesník