Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština pro cestovní ruch 2 (KRU / FRCR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / FRCR2 - Ruština pro cestovní ruch 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Divadlo, balet a hudba. Struktura definice v ruštině.2. Osobní doprava. Shodný a neshodný přívlastek v ruském a českém odborném textu.3. Ubytovací služby. Použití spojek "takže" a "tože".4. Hlavní turistické oblasti ČR. Podstatná jména "turizm" a "turistika", přídavná jména "turistskij" a "turističeskij".5. Překlad zkratek a zkratkových slov v oblasti cestovního ruchu.6. Památky Prahy. Specifika ohýbání slov přejatých do ruštiny z jiných jazyků.7. Památky Ostravy. Specifika ohýbání slov přejatých z ruštiny.

Získané způsobilosti

Student si osvojuje znalosti z oblasti historie, reálií a kultury Česka a Ruska. Osvojuje si ruský terminologický základ pro cestovní ruch. Osvojuje si schopnost tvorby průvodcovských textů v ruském jazyce. Samostatně pracuje s učebními texty a se zadanou literaturou a získává schopnost vyhledávat v pramenech a pracovat s překladovým a výkladovým slovníkem. Připravuje prezentaci zadané turistické destinace v Rusku, kterou prezentuje před skupinou. Na závěr zpracovává písemný test zaměřený na získané znalosti a dovednosti.

Literatura

nullFrancová, E. Cestovní ruch. Olomouc, 2003. Vysloužilová, E. - Machalová, E. Cvičebnice překladu pro rusisty II. Cestovní ruch. Turistika. Olomouc, 2003. Solovjova, Je. Guide-interpreter. Moskva, 2002. Příruční mluvnice ruštiny I. Hláskosloví a tvarosloví. Praha, 1976. Bauer, J. a kol. Příruční mluvnice ruštiny II. Praha, 1978. Izotova, M. A., Matjuchina, Ju. A. Putěšestvjem po Rossii. Moskva, 2007. Vavrečka, M. Ruština pro oblast cestovního ruchu. Ostrava, 2000. Celunová, J. - Tvrdíková, S. Ruština v hotelnictví, lázeňství a turismu. Praha, 2003. Turistické příručky. Hrdinová, E. M. - Vilímek, V. a kol. Úvod do teorie, praxe a didaktiky tlumočení. Mezi Skyllou vědy a Charybdou praxe. Ostrava, 2008.

Požadavky

Zápočet získá student za 80 % účast ve výuce, připravení prezentace zadané turistické destinace v Rusku a za absolvování obsáhlého písemného testu, kterým se prověří zvládnutí odborné terminologie, schopnosti tvořit souvislý ruský text a znalost faktografie.

Garant

Mgr. Vítězslav Vilímek, PhD.

Vyučující

Mgr. Vítězslav Vilímek, PhD.