Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vyjadřování čas. a prostor. vztahů v RJ (KRU / KCPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / KCPR - Vyjadřování čas. a prostor. vztahů v RJ, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Časové vztahy v současné ruštině. Základní prostředky vyjádření časových vztahů v češtině a v ruštině.2. Přesně neurčený delší časový úsek. Století.3. Označení přesného data události (den, rok, měsíc). Datování.4. Označení momentu děje. Hodinový čas.5. Označení časového úseku průběhu děje (doba trvání děje, počátek a konec děje, průběh děje).6. Označení doby, po jejímž uplynutí se uskuteční děj (doba zachování výsledku děje, doba opakujícího se děje).7. Prostorové vztahy v ruštině. Základní prostředky vyjádření prostorových vztahů v češtině a ruštině.8. Označení polohy osoby v prostoru (místo pobytu, bydliště, místo setkání apod.).9. Poloha předmětu v prostoru.10. Pohyb osoby v prostoru. Funkce a užití pohybových sloves.11. Přemístění předmětu v prostoru.12. Funkce pádu a jeho užití při vyjádření časových a prostorových vztahů.

Získané způsobilosti

Orientuje se v gramatickém systému současné ruštiny (funkční syntax).Získává, rozvíjí a upevňuje schopnost /dovednost adekvátně užívat základní modely syntaktických struktur vět a výpovědí v ruštině v souladu s komunikativním záměrem mluvčího a posluchače (v písemné nebo ústní formě).Osvojuje si, zná a prakticky ovládá pravidla užití syntaktických modelů (viz Obsah předmětu).Je způsobilý adekvátně aplikovat osvojená pravidla v praxi.Na základě osvojených modelů syntaktických struktur umí formulovat myšlenky z hlediska funkční gramatiky.Průběžně zadávané úkoly zpracovává samostatně.Analyzuje chyby vznikající vlivem česko-ruské interference.

Literatura

knihy a časopisy ekonomického zaměření. Ramsina, T. A. - Polidva, M. A. Kommunikativnyje upražnenija. Moskva, 1978. Mrhačová, E. Korelativní slovesa pohybu ve slovanských jazycích, zvláště v ruštině. Ostrava, 1993. Rudincová, B. Praktičeskaja funkcional´naja grammatika russkogo jazyka (dlja studentov-bakalavrov). Ostrava, 1998. Kubík, M. a kol. Russkij sintaksis v sopostavlenii s češskim. SPN, Praha, 1982. Vavilova, M. V. Sposoby vyraženija vremennych otnošenij. Moskva, 1973.

Požadavky

V průběhu semestru studenti samostatně vypracovávají úkoly, které jsou jim zadávány vyučujícím. Zápočet bude udělen za vyhovující výsledky čtyř písemných testů během semestru (80% úspěšnost ve sledovaných jevech). Při nevyhovujícím výsledku student test opakuje.

Garant

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.