Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkční gramatika 4 (KRU / KFG4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / KFG4 - Funkční gramatika 4, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Průběh slovesného děje. Pohybová slovesa a jejich funkce ve větě.2. Předložkové substantivní vazby a jejich funkce ve větě I.3. Předložkové substantivní vazby a jejich funkce ve větě II.4. Vztahy mezi stejnorodými jevy: výčet, analogie, přizpůsobení apod.5. Srovnání předmětů, jevů, událostí, stavů.6. Vazby předložek s jednotlivými pády z hlediska odlišnosti češtiny a ruštiny. Pravopis předložek.7. Slovesné předložkové vazby I.8. Slovesné předložkové vazby II.9. Spojky v souvětí podřadném z hlediska česko-ruské interference.10. Spojky v souvětí souřadném z hlediska česko-ruské interference.11. Funkce vsuvek a částic v ruské větě.12. Jak tvořit otázky v ruštině.13. Slovosled ruských vět v porovnání se slovosledem v české větě.

Získané způsobilosti

Orientuje se v gramatickém systému současné ruštiny (funkční syntax).Získává, rozvíjí a upevňuje schopnost /dovednost adekvátně užívat základní modely syntaktických struktur vět a výpovědí v ruštině v souladu s komunikativním záměrem mluvčího a posluchače (v písemné nebo ústní formě).Osvojuje si, zná a prakticky ovládá pravidla užití syntaktických modelů (viz Obsah předmětu).Je způsobilý adekvátně aplikovat osvojená pravidla v praxi.Na základě osvojených modelů syntaktických struktur umí formulovat myšlenky z hlediska funkční gramatiky.Průběžně zadávané úkoly zpracovává samostatně.Analyzuje chyby vznikající vlivem česko-ruské interference.

Literatura

Mistrová, V. - Oganesjanová, D. - Tregubová, J. Cvičebnice ruské gramatiky. Praha, 2004. Brčáková, D. - Chlupáčová, K. Kapitoly z praktické mluvnice ruštiny. Praha, 1989. Rudincová, B. Praktičeskaja funkcionaľnaja grammatika russkogo jazyka (dlja studentov-bakalavrov). FF OU, Ostrava 1998. Balcar, M. Ruská gramatika v kostce. Praha, 1997. Ruská mluvnice pro střední školy. Praha, 1986. Russkaja grammatika. Red. N. Ju. Švedova, V. V. Lopatina. Moskva, 1990. Kubík, M. a kol. Russkij sintaksis v sopostavlenii s češškim. Praha: SPN, 1982.

Požadavky

Během semestru student samostatně vypracovává úkoly ze skript a plní průběžně zadávané úkoly, které jsou zaměřeny na užití vybraných ruských větných modelů a jejich překlad do češtiny a naopak. Nedostatky, které se v testech projevily, studenti probírají s vyučujícím na konzultacích během semestru.Zkouška má část písemnou (překlad 40 větných struktur z češtiny do ruštiny) a ústní (gramatická analýza textů). Úspěšné absolvování písemného testu je podmínkou postupu studenta k ústní zkoušce. Během zkoušky musí student prokázat schopnost aktivně používat osvojené ruské větné modely. Zkouška je vedena v ruštině a zahrnuje látku předmětů KFG3 a KFG4.

Garant

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.