Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konverzační cvičení 2 (KRU / KKC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / KKC2 - Konverzační cvičení 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Řečová etiketa I. (pozdrav, oslovení, představení).2. Řečová etiketa II. (pozvání, přivítání, rozloučení, žádost, rada, návrh, souhlas).3. Řečová etiketa III. (nesouhlas, spokojenost, nespokojenost, váhání, údiv, rozhořčení).4. Řečová etiketa IV. (lítost, omluva, slib, ujištění, poděkování, přání, blahopřání, útěcha, soustrast).5. Čas, hodiny. Denní program.6. Kalendář. Pranostiky.7. Byt. Bydlení. Zařízení bytu. (soukromé, družstevní a státní byty). Kancelář. Zařízení kanceláře. Poplatky za bydlení (nájemné, inkaso).8. Na návštěvě, příprava na návštěvu (domácí a zahraniční).9. Pošta, telefon, fax (meziměstský a mezinárodní styk).10. Rusko na mapě. (Zeměpisná terminologie. Hranice. Řeky. Jezera. Moře.. Klima. Přírodní zdroje. Obyvatelstvo. Statní zřízení a symboly současného Ruska).11. Moskva. (Historie města. Historické památky. Kreml).12. Sankt-Peterburg. (Historie. Petr Veliký a jeho reformy. Historické památky).13. Muzea a galerie výtvarného umění v Rusku.

Získané způsobilosti

Studující se orientuje v rozšířeném repertoáru ruských slov a témat, během semestru prokáže schopnost osvojování komunikativních dovedností a tematických znalostí, aktivně pracuje v hodinách a prokazuje vyhovující výsledky v rámci průběžně zadaných ústních a písemných úkolů. Studující pracuje samostatně s primární a sekundární literaturou, připravuje prezentace na seminář podle zadaných ústních úkolů a zpracování, je schopen o zvoleném tématu diskutovat, odevzdává pravidelně písemné úkoly. Během semestru se hodnotí vyhovující výsledky průběžných písemných testů.Na závěr semestru absolvuje ústní zkoušku, u které předloží eseje v ruštině (v rozsahu max. 3 stran) na zadané téma.

Literatura

Rykovská, M. - Svobodová, J. - Vyčichlová, E. Cvičebnice ruštiny I-II. Plzeň, 1996. Brčáková, D. - Mistrová, V. - Arapova, N. Govorite po-russki. Voznice, 2000. Harbitski, S. Izbrannyje stranicy istorii, kul´tury i ekonomiki Rossii. Praha, 2003. Skácel, J. - Mrhačová, E. - Ries, L. Praktická cvičení z ruského jazyka. Díl I, část A, B. VN MON, Praha 1987. Mrhačová, E. - Markuš, J. A. - Opělová, M. - Vavrečka, M. Praktická cvičení z ruského jazyka. Díl II, část A, B. Praha, 1988. Fozikoš, A. - Reiterová, T. Reálie rusky mluvících zemí. Fraus, Plzeň, 1998. Kupcevičová, J. Ruská řečová etiketa. Ostrava, 2004. Svobodová, J. - Rykovská, M. Ruský jazyk pro začátečníky 1-2. Plzeň, 2000. Russkaja razgovornaja reč v situacijach. Soubor obrázkových učebních materiálů. Russkij jazyk, Moskva 1990. Formanovskaja, N. I. Russkij rečevoj etiket. Moskva, 2002.

Požadavky

Studenti vykonají zkoušku s písemnou a ústní částí. Zkoušku skládá student, který během semestru prokáže schopnost osvojování komunikativních dovedností a tematických znalostí, aktivně pracuje v hodinách a prokazuje vyhovující výsledky v rámci průběžně zadaných ústních a písemných úkolů v průběhu celého semestru (ústní a písemný úkol, esej v ruštině (v rozsahu 3 stran) na zadané téma, prezentace). Během zkoušky, která je vedena v ruštině, mají studenti prokázat, konkrétní znalosti a dovednosti (viz. Obsah předmětu v zimním a letním semestru).

Garant

PhDr. Jelena Kupcevičová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jelena Kupcevičová, Ph.D.