Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řečová komunikace 1 (KRU / KRE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / KRE1 - Řečová komunikace 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je komunikace. Seznámení (natočení vstupního videozáznamu se studenty).2. Slovní a mimoslovní komunikace na přelomu tisíciletí.3. Komunikační aktivita a komunikanti.4. Řečová komunikace a tlumočení.5. Mateřská řeč a cizojazyčná řečová komunikace.6. Psaný projev.7. Mluvený projev.8. Monolog - dialog.9. Přesné a nepřesné v řečové komunikaci.10. Řečové taktiky tlumočníka a průvodce (rozdílnosti informace faxu, e-mailu, telefonního záznamníku) I.11. Řečové taktiky tlumočníka a průvodce (rozdílnosti informace faxu, e-mailu, telefonního záznamníku) II.12. Cizí jazyk a kultura řečového projevu.13. Řečová situace a řečová etiketa.

Získané způsobilosti

Student rozvíjí schopnost spontánní formulace mluvených textů, prezentace monologů a řízení rozhovoru. V průběhu semestru samostatně připravuje zadané úkoly a cvičení. Při skupinovém hodnocení cvičení získává návyky nutné pro efektivní kritiku. Získává znalosti z oblasti teorie a praxe verbální a neverbální komunikace a osvojuje si některé specifické řečové dovednosti. Diskutuje o vlastnostech a efektivitě komunikačních prostředků, se kterými se seznamuje.

Literatura

Měchurová, A. Jak dobře a úspěšně jednat. Praha, 1992. Lotko, E. Kapitoly ze současné rétoriky. Olomouc, 1997. ISBN 80-7067-685-X.nullHolman, V. Moderní rétorika. Praha, 1983. Formanovskaja, N. I. Rečevoje obščenije: kommunikativno-pragmatičeskij podchod. Russkij jazyk, Moskva, 2002. Kohout, J. Rétorika. Praha, 1995. Formanovskaja, N. I. Russkij rečevoj etiket. Moskva, 2002. Lepilová, K. Řečová komunikace verbální a neverbální. FF OU, Ostrava 1998. Lepilová, K. Řečová komunikace verbální a neverbální. FF OU, Ostrava 1998, 2001.

Požadavky

Zápočet získává student za aktivní účast na výuce (70 %), krátká řečnická cvičení, zpracování životopisu a za úspěšné zvládnutí závěrečného pohovoru na téma verbální a neverbální komunikace. Posuzuje se také schopnost sebekriticky zhodnotit vlastní vystoupení (verbální a neverbální složku komunikace).

Garant

Mgr. Vítězslav Vilímek, PhD.

Vyučující

Mgr. Vítězslav Vilímek, PhD.