Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genologické aspekty ruské literatury (KRU / NGAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / NGAR - Genologické aspekty ruské literatury, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Konstituování žánru románu. Pikareskní román, psychologický román, román epopej, "Memoárový román" v ruské a světové literatuře.2. Román-mýtus, "iniciační" a "oneirický" román a jeho metamorfózy v 19. - 20. stol. ve slovanských literaturách.3. Román-antiutopie (H. G. Wells, A. Kubin, J. Zamjatin, A. Huxley, G. Orwell aj.).4. Proměny románu v ruské a světové literatuře v prvních desetiletích 20. stol. (A. Bělyj, M. Proust, J. Joyce).5. Románová tvorba ruského a evropského expresionismu (L. Andrejev, F. Kafka, L. Klíma, Y. Goll).6. Román Borise Pasternaka Doktor Živago jako "hermetický román" (R. M. Rilke, H. Hesse aj.).7. Evoluce ruského a světového románu v období postmodernizmu.8. Povídka v ruské literatuře 19. a 20. stol.9. Proměny lyrického subjektu v ruské poezii.10. Evoluce a proměny dramatu v ruské literatuře.11. A. P. Čechov - T. Williams a evoluce psychologického dramatu ve 20. stol.12. Evoluce absurdního dramatu (V. Solovjev, A. Jarry, V. Majakovskij, S. I. Witkiewicz, V. Chlebnikov, D. Charms, V. Vvedenskij, E. Ionesko, S. Beckett, S. Mrożek, V. Havel)13. Autorská píseň v její básnické transmutaci a translaci ve slovanských literaturách.

Získané způsobilosti

Studující si osvojuje znalosti v oblasti stěžejních evolučních uzlů a konvergence uměleckých forem (literárních druhů, žánrů, směrů a tvůrčích tendencí). Rozvíjí svoji schopnost identifikovat významné změny v genezi žánrů ruské literatury. Z hlediska metodologického dokáže studující srovnávat dané evoluční tendence v ruské literatuře s dominantními evolučními tendencemi v literatuře světové. Kriticky pracuje s primární a sekundární literaturou, zpracovává semestrální práci a po ukončení kurzu se připravuje na zkoušku.

Literatura

Wollman, F. Duch a celistvost slovanské slovesnosti. Praha, 1948. Svatoň, V. Epické zdroje románu. Z teorie a typologie ruské prózy. Praha, 1993. Pospíšil, I. Genologie a proměny literatury. Brno, 1998. Krejčí, K. Heroikomika v básnictví Slovanů. Praha, 1964. Hodrová, D. Hledání románu. (Kapitoly z historie a typologie žánru). Praha, 1989. Integrovaná žánrová typologie (Komparativní genologie). Projekt - metodologie - terminologie - struktura oboru - studie. Editor Ivo Pospíšil. Hlavní autoři: Ivo Pospíšil - Jiří Gazda - Jan Holzer. MU, Brno, 1999. kol. Literaria Humanitatis I-IX (1991-2001). Brno. Hodrová, D. Místa s tajemstvím. KLP, Praha, 1994. Hodrová, D. Na okraji chaosu: poetika literárního díla 20. století. Praha, 2001. Drozda, M. Narativní masky ruské prózy. Praha, 1990. Mikulášek, M. Pobednyj smech. Žanrovo-sravnitel´nyj analiz dramaturgii V. Majakovskogo. Brno, 1975. Žirmunskij, V. Poetika a poezie. Odeon, Praha, 1980. Hodrová, D. Poetika míst (kapitoly z literární tematologie). Jinočany, 1997. Postmodernism in Literature and Culture of Central and Eastern Europe. Edited by Halina Janaszek-Ivaničková and Douwe Fokkema, Katowice 1996.Román a "genius loci". Regionalismus jako pojetí světa v evropské a americké literatuře. Red. Anna Housková a Zdeněk Hrbata. Praha, sine. Bachtin, M. Román jako dialog. Praha, 1980. Hodrová, D. Román zasvěcení. H&H, Jinočany, 1993. Pospíšil, I. Rozpětí žánru. Brno, 1992. Pospíšil, I. Ruský román. Nástin utváření žánru do konce 19. stol. Brno, 1998. Máchal, J. Slovanské literatury I - III. Praha, 1923. Wollman, F. Slovesnost Slovanů. Praha, 1928. Veselovskij, A. Starinnyj teatr v Jevrope. Moskva, 1870. Vodička, F.a kol. Svět literatury. Praha 1992 (2.vyd.). Svatoň, V. Z druhého břehu (Studie a eseje o ruské literatuře). Praha, 2002. Wehrli, M. Základy modernej teórie literatúry. Bratislava, 1965. Veselovskij, A. Zapadnoje vlijanije v russkoj literature. Moskva, 1883.

Požadavky

U zkoušky student prokáže dobrou orientaci v problematice a znalost odborné literatury, podmínkou postupu studenta ke zkoušce je rovněž předložení semestrální práce v rozsahu 5 stran, jejíž téma bude zvoleno po konzultaci s vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Jan Vorel, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jan Vorel, Ph.D.doc. PhDr. Jan Vorel, Ph.D.