Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruský symbolizmus (KRU / NORS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / NORS - Ruský symbolizmus, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Evoluce ruské literatury přelomu 19. a 20. století v evropském kontextu.2. Filozofické a estetické vlivy západního a východního myšlení na ruský symbolizmus (A. Schopenhauer, F. Nietzsche, R. Wagner, R. Steiner, gnose, křesťanství, buddhizmus).3. Formování ruského symbolizmu na pozadí tradic ruské literatury 19. století.4. Umělecká tvorba a estetické koncepce dekadentně-symbolistické generace ruského symbolizmu (F. Sologub, V. Brjusov, K. Balmont aj.).5. Tvůrčí a myšlenkové směřování D. S. Merežkovského mezi dvěma generacemi ruského symbolizmu.6. "Teurgická fáze" ve vývoji ruského symbolizmu, myšlenkový a umělecký systém V. Solovjova a P. Florenského.7. Filozoficko-estetické koncepce A. Bělého, V. Ivanova, A. Bloka aj.8. Umělecká tvorba A. Bělého, V. Ivanova, A. Bloka.9. Žánrová stratifikace ruského symbolizmu (geneze ruské symbolistické poezie a prózy.10. Historiosofická próza V. Brjusova a D. S. Merežkovského.11. Symfonie v próze a experimentální román A. Bělého.12. Dramatika ruského symbolizmu.13. Geneze ruského symbolizmu po r. 1910 (rozpad symbolistického hnutí a jeho další modifikace).

Získané způsobilosti

Studující se orientuje v dějinách ruské literatury přelomu 19. a 20. století. Získává schopnost dané evoluční tendence a konkrétní literární díla správně pochopit, interpretovat a zařadit do širšího evropského literárněhistorického kontextu. Studující pracuje samostatně s primární a sekundární literaturou, uměleckými texty, připravuje prezentace na seminář, je schopen o zvoleném tématu diskutovat. Studující kriticky pracuje s primární a sekundární literaturou, zpracovává semestrální práci na zvolené téma v rozsahu 5 stran.

Literatura

Spivak, M. Andrej Belyj. Mistik i sovetskij pisatel. Moskva, 2006. Vorel, J. Astrální próza Andreje Bělého: román "Petrohrad" v zrcadle esteticko-filozofických koncepcí symbolizmu. Ostrava, 2007. Losskij, N. O. Dějiny ruské filozofie. Velehrad: Refugium, 2004. ULBRECHT, S., ULBRECHTOVÁ, H. (Hgg.). Die Ost-West-Problematik in den europäischen Kulturen und Literaturen Ausgewählte Aspekte / Problematika Východ - Západ v evropských kulturách a literaturách. Vybrané aspekty. Praha - Dresden, 2009. Naldoniová, L. Erós a jeho metamorfózy. Ostrava, 2010. Sugaj, L. A. Gogol i simvolisty. Banská Bystrica, 2011. Solovjev, V. Idea nadčlověka. Olomouc 1997. Miry Andreja Belogo. Belgrad - Moskva, 2011. Řezníčková, L. Moderna a historizmus. Praha, 2004. Máchal, J. O symbolismu v polské a ruské literatuře. Praha, 1935. Vorel, J. Od dekadence k teurgii. Esteticko-filozofická hledání české a ruské literatury přelomu 19. a 20. století. Ostrava, 2012. Zadražilová, M. Ruská literatura přelomu 19. a 20. stol. Praha, 1995. Lavrov, A. V., Grečiškin, S. S. Simvolisty vblizi. Sankt-Petěrburg, 2004. Belyj, A. Simvolizm kak miroponimanije. Moskva, 1994. Florenskij, P. A. Sloup a opora pravdy. Velehrad, 2003. Solovjov, V. S. Stichotvorenija. Estetika. Litěraturnaja kritika. Moskva, 1990. Novikov, L. A:. Stilistika ornamentalnoj prozy Andreja Belogo. Moskva 1990. Ivanov, V. Subjekt a kosmos. Olomouc, 2010. Ivanov, V. Subjekt a kosmos. Olomouc, 2010. Maliti, E. Symbolismus ako princíp videnia. Bratislava, 1996. Cioran, S. The Apocalyptic symbolism of Andrej Belyj. Paris, 1973. Solovjov, V. Tři rozhovory: o válce, pokroku a konci světových dějin obsahující Krátkou legendu o Antikristu a několik menších přiložených statí. Červený Kostelec, 2011. Jurjeva, Z., O. Tvorimyj kosmos u Andreja Belogo. Santk - Peterburg, 2000. Bugajeva, K. N. Vospominanija ob Andreje Belom. Sankt-Peterburg 2001. Zadražil, L. (ed.). Východoevropská moderna a její evropský kontext I-II. Praha, 1999.

Požadavky

Na závěr kurzu předloží student seznam přečtené primární a sekundární literatury a semestrální práci v rozsahu 5 stran, jejíž téma bylo zvoleno na základě konzultace s vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Jan Vorel, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jan Vorel, Ph.D.doc. PhDr. Jan Vorel, Ph.D.