Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komplexní textová analýza (KRU / PKTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / PKTA - Komplexní textová analýza, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lingvistika textu, předmět jejího zkoumání.2. Komunikační akt, jeho složky a fáze.3. Výpověď, komunikační funkce výpovědi.4. Aktuální členění větné a slovosled, jejich výrazové prostředky.5. Text, jeho situativnost, intertextovost, akceptabilita, intencionálnost a informativnost.6. Textový vzorec, typy textů.7. Výstavba textu, tematické posloupnosti.8. Koherence textu, prostředky koherence textu, konektory.9. Členitost textu, vertikální a horizontální členění textu.10. Realizace a modifikace syntaktických konstrukcí v textu. Elipsa, parcelace, kompletace.11. Typologie a interpretace textů.12. Komparativní aspekty ruských a českých textů.13. Jazyková analýza vybraných ruských textů.

Získané způsobilosti

Student umí využít jazykovědných znalostí při stylistickém rozboru ruského textu. Dokáže analyzovat větný rozbor různých forem ruských textů a využívá znalosti o konkrétních typologických rozdílech v textu mezi ruštinou a češtinou a je schopen hodnotit strukturu textu a aplikovat specifické jazykové tvary v písemném projevu.

Literatura

Čechová, M. a kol. Čeština, řeč a jazyk. Praha, 2011. Hoffmannová, J.-Müllerová, O. Jak vedeme dialog s institucemi. Praha, 2000. Hrdlička, M., Demlová, E., Lepilová, K., Vavrečka, M. K verbální a neverbální komunikaci. Výběr z prací českých a slovenských autorů. Ostrava, 2004. Bolotnova, N. S. Kommunikativnaja stilistika teksta: slovar´-tezaurus. Moskva, 2009. Müllerová, O. Mluvený text a jeho syntaktická výstavba. Praha, 1994. Mluvnice češtiny 3. Skladba. Praha, 1987. Hrbáček, J. Nárys textové syntaxe spisovné češtiny. Praha, 1994. Novoe v zarubežnoj lingvistike. Vyp. IX. Lingvostilistika. Moskva, 1980. Novoe v zarubežnoj lingvistike. Vyp. XVII. Teorija rečevych aktov. Moskva, 1986. Novoe v zarubežnoj lingvistike. Vyp. XXIII. Kognitivnye aspekty jazyka. Moskva, 1988. Novoje v zarubežnoj lingvistike. Vyp. VIII. Lingvistika teksta. Moskva, 1978. kol. Příruční mluvnice češtiny. Praha, 1995. Alefrienko, N. F. Sovremennyje problemy nauki o jazyke. Moskva, 2009. Solganik, G. Ja. Stilistika teksta. Učebnoje posobije. Moskva, 2000. Valgina, N. S. Teorija teksta. Moskva, 2003. Zemskaja, Ju. N. - Kačesova, I. Ju. - Komissarova, L. M. Teorija teksta. Moskva, 2012. Daneš, F. Věta a text. Praha, 1985. Zimová, L. Způsoby vyjadřování některých členů v textu: konkurence v pojmenování, pronominalizace, elize. Ústí n. L., 1994.

Požadavky

Předmět je ukončen zkouškou. Písemný test prověří teoretické i praktické znalosti, které student získal během studia dané problematiky. Opravný test lze psát pouze jednou. V průběhu semestru student vypracuje seminární práci - analýzu ruského textu v rozsahu cca 10 stran. Rozbor seminární práce je součástí hodnocení studenta v rámci zkoušky.

Garant

PhDr. Zdeňka Nedomová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdeňka Nedomová, Ph.D.PhDr. Zdeňka Nedomová, Ph.D.