Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textová lingvistika (KRU / POTL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / POTL - Textová lingvistika, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakteristika textu; text a komunikační akt, jeho složky a fáze.2. Textový vzorec, obsahová struktura. Text a textovost.3. Sémantická struktura textu.4. Informační jádro, smysl textu. Textová rovina, členění textů.5. Druhy textů. Cizojazyčný text.6. Zvláštnosti výstavby mluveného textu v česko-ruském plánu. Výstavba monologického textu v češtině a ruštině.7. Výstavba dialogického textu v češtině a ruštině.8. Realizace a modifikace syntaktických struktur v textu. Česko-ruská srovnávací analýza se zaměřením na problematiku překladu.9. Volně připojené a vložené výrazy v textu. Česko-ruské paralely.10. Koherence textových jednotek a její prostředky.11. Konektory a jiné prostředky textové koherence v češtině a ruštině.12. Promluvový komplex.13. Shrnutí.

Získané způsobilosti

Student syntetizuje veškeré lingvistické poznatky, které získal během dosavadního studia.Seznámí se tak s terminologií teorie a praxe komunikace.Z teoretické hlediska zná jednotlivé vlastnosti a výstavbu textu.Teoretické poznatky dokládá vhodnými komunikáty v ruštině. Získá a upevní schopnost analýzy různých typů hotových ruských textů a jejich funkcí.Kromě toho získává a rozvíjí schopnost tvorby vlastních textů v ruštině a jejich analýzy. Samostatně pracuje při rozborech různých komunikátů a všímá si jazykových jevů, typických pro daný typ komunikace.

Literatura

Čechová, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha, 2000. Hoffmannová, J.-Müllerová, O. Jak vedeme dialog s institucemi. Praha, 2000. Hrdlička, M., Demlová, E., Lepilová, K., Vavrečka, M. K verbální a neverbální komunikaci. Výběr z prací českých a slovenských autorů. Ostrava, 2004. Müllerová, O. Mluvený text a jeho syntaktická výstavba. Praha, 1994. Mluvnice češtiny 3. Skladba. Praha, 1987. Hrbáček, J. Nárys textové syntaxe češtiny. Praha, 1994. Příruční mluvnice češtiny. Praha, 1995. Rossica Ostraviensia. Ostrava, 2003. Daneš, F. Věta a text. Praha, 1985. Zimová, L. Způsoby vyjadřování některých členů v textu: konkurence v pojmenování, pronominalizace, elize. Ústí n. L., 1994.

Požadavky

Zkouška prověří teoretické i praktické znalosti, které student získal během studia dané problematiky. Ke zkoušce student vypracuje seminární práci - analýzu písemného a mluveného textu v rozsahu asi 10 stran, a to s uplatněním rusko-českého konfrontačního hlediska. U zkoušky proběhne její hodnocení.

Garant

doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.

Vyučující

PhDr. Zdeňka Nedomová, Ph.D.doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.PhDr. Zdeňka Nedomová, Ph.D.doc. PaedDr. Blažena Rudincová, CSc.