Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do terminologie a terminografie (KRU / PUTT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / PUTT - Úvod do terminologie a terminografie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem "terminologie".2. Zásady pro tvorbu termínů.3. Systém termínů a nomenklatura.4. Termín v odborném překladu. Metody překladu termínů.5. Zdroje terminologických informací pro překladatele.6. Terminologie společenských věd 1.7. Terminologie společenských věd 2.8. Terminologie přírodních věd 1.9. Terminologie přírodních věd 2.10. Terminologie technických věd 1.11. Terminologie technických věd 2.12. Terminografie.13. Stavba terminologických překladových a výkladových slovníků.

Získané způsobilosti

Orientuje se v teoretických základech terminologie a terminografie.Získává schopnost adekvátně užívat lingvistickou (odbornou) terminologii.Je způsobilý adekvátně aplikovat osvojená pravidla terminologie a terminografie v praxi.Orientuje se ve struktuře výkladových a překladových slovníků.

Literatura

Masár, I. Jako pomenúvame ve slovenčine. Kapitolky z terminologickej teórie a praxe. Bratislava, 2000. Píša, J. K některým lingvistickým problémům překladu z češtiny do ruštiny. In Kurs odborného ruského technického překladu pro pracovníky VTEI. Pardubice, 1979. Horecý, J. O prekladaní terminológie. In Preklad spoločenskovedných textov. Bratislava, 1979. Masár, I. Príručka slovenskej terminológie. Bratislava, 1991. Sochor, K. Příručka o českém odborném názvosloví. Praha, 1955. Kocourek, R. Termín a jeho definice. Čs. Terminologický časopis, č. 4, s. 21. 1965. Biloveský, V. Termín a/lebo metafora?. Banská Bystrica, 2005. Gajda, S. Wprowadzenie do teorii terminu. Opole, 1990. Hledánek, J. Zkušenosti s terminologií. TOP 8/494.

Požadavky

Zápočet získá student za aktivní účast na seminářích v rozsahu 70 %, za zpracování terminologické rešerše na zadané téma v českém a studovaném jazyce.

Garant

Mgr. Vítězslav Vilímek, PhD.