Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řečová komunikace (KRU / REKOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / REKOM - Řečová komunikace, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obsah pojmu komunikace. Účastníci komunikace. Proces komunikace. Verbální a neverbální komunikace.2. Monolog - dialog - polylog. Řízený rozhovor.3. Psaný projev (obchodní, úřední a osobní korespondence, e-mail, fax, SMS). Životopis.4. Příprava mluveného projevu. Pozornost. Navazování a udržování kontaktu s posluchačem. Oslovování.5. Mluvený projev (bezprostřední projev, připravený projev, telefonní záznamník). Přijímací pohovor do zaměstnání.6. Dichotomie verbální - neverbální.7. Paralingvistika.8. Mimika a zrakový kontakt.9. Gestikulace.10. Haptika. Posturika.11. Proxemika. Chronemika.12. Ostatní formy neverbální komunikace.13. Národní charakter. Intekulturní a kroskulturní komunikace.

Získané způsobilosti

Student rozvíjí schopnost spontánní formulace mluvených textů, prezentace monologů a řízení rozhovoru. V průběhu semestru samostatně připravuje zadané úkoly a cvičení. Získává znalosti z oblasti teorie a praxe verbální a neverbální komunikace a osvojuje si některé specifické řečové dovednosti. Diskutuje o vlastnostech a efektivitě komunikačních prostředků, se kterými se seznamuje o specifikách mezikulturní a kroskulturní komunikace.

Literatura

Nový, I. ed. Interkulturální management. Lidé, kultura a management. Praha, 1996. Mistrík, J. Jazyk a reč. Bratislava, 1984. Hrdlička, M. a kol. K verbální a neverbální komunikaci. Ostrava, 2004. Lotko, E. Kapitoly ze současné rétoriky. Olomouc, 1997. ISBN 80-7067-685-X.MORRIS, D. Lidský živočich. Knižní klub Balios, 1998. Krejdlin, G. E. Neverbaľnaja semiotika: Jazyk tela i jestestvennyj jazyk. Moskva, 2004. Tegze, O. Neverbální komunikace. Brno, 2003. Kočetkov, V. V. Psichologija mežkuľturnych otnošenij. Moskva, 2002. Volovik, V. A. Tajny žesta. Aginskoje, 2001. Mistrík, J. Vektory komunikácie. Bratislava, 1990. Špaček, L. Velká kniha etikety. Praha, 2005. DeVito, J. Základy mezilidské komunikace. Praha, 2001.

Požadavky

Zápočet získává student za aktivní účast na výuce v rozsahu 70 %, za zpracování krátkých řečnických cvičení a za úspěšné zvládnutí závěrečného pohovoru na téma mezikulturní komunikace. Důraz se klade na praktické uplatnění získaných znalostí na modelových příkladech.

Garant

Mgr. Vítězslav Vilímek, PhD.

Vyučující

Mgr. Vítězslav Vilímek, PhD.