Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ - Písemná část (KRU / SNP3P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRU / SNP3P - SZZ - Písemná část, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Překlad souvislého obecně informačního nebo publicistického textu v rozsahu přibližně 1 normostrany (1800 znaků vč. mezer) z ruštiny do češtiny a 1 normostrany obecně informačního nebo publicistického textu z češtiny do ruštiny.

Získané způsobilosti

Student je schopen vytvořit adekvátní překlad zadaného textu z ruského do českého a z českého do ruského jazyka.

Požadavky

Státní závěrečná zkouška oboru Ruština pro překladatelskou praxi se koná podle platných studijních předpisů Ostravské univerzity a Studijního a zkušebního řádu FF OU před zkušební komisí schválenou vědeckou radou FF OU.V písemné části zkoušky se hodnotí míra ekvivalence na úrovni pochopení textu ve výchozím jazyce, schopnost pracovat s oborovou terminologií, zachování stylových konvencí a také gramatická správnost textu v cílovém jazyce podle pravidel, která si student osvojil během studia. Oba překlady jsou hodnoceny společnou známkou. V případě, že jeden z překladů je zcela neuspokojivý, je výsledek písemné části zkoušky klasifikován jako nevyhovující.K ústní části státní závěrečné zkoušky může student přistoupit jen pokud úspěšně absolvoval písemnou část a úspěšně obhájil diplomovou práci.

Garant

doc. PhDr. Irena Bogoczová, CSc.